Coördinator ervaringsdeskundige Ellen de Bood en ervaringsdeskundige Carla Vriesde bij Hotel Buiten.
Coördinator ervaringsdeskundige Ellen de Bood en ervaringsdeskundige Carla Vriesde bij Hotel Buiten. (Foto: Brandeisfotografie)

Eerste Amsterdamse waterrolstoel op Sloterstrand

Algemeen

NIEUW-WEST - Met een lichamelijke beperking blijven veel dagelijkse zaken een uitdaging. En ook veel niet-dagelijkse zaken, zoals een dagje naar het strand. Daarvoor is op veel locaties aan zee een waterrolstoel te huur. Dat de stadsstrandjes in Amsterdam, met als dichtstbijzijnde het Sloterstrand aan de Sloterplas, deze uitkomst nog niet aanbieden, werd voor buurtbewoner Carla Vriesde en Ellen de Bood van organisatie MEE Amstel en Zaan, dat zich inzet voor mensen met een beperking, een mooie uitdaging. Bij café Hotel Buiten staat nu de eerste waterrolstoel van de stad!

Shirley Brandeis

De inclusieve samenleving is nog ver weg. Vriesde schudt haar hoofd. “Elke dag kom ik hindernissen en obstakels tegen.” Sinds twee jaar kan ze dankzij protheses weer lopen. En vooral ook dankzij haar vroegere beroep als danseres en danspedagoog. “Ik heb hele goede buikspieren, die ik al die jaren van steeds meer beperkingen ben blijven trainen.” Mooi moment: toen ze na jaren in een rolstoel weer rechtop stond. “Mensen praten niet meer over je heen.” Het allermooiste was het enthousiasme van haar hulphond Troy, die zijn baas voor het eerst zag lopen. “Hij sprong kwispelend om me heen.”

Verwarmd binnenbad

Ook in zee zwemmen, iets dat ze ongelofelijk miste, lukte weer dankzij de mogelijkheid van het reserveren van een waterrolstoel, Dit kan op verschillende locaties aan de kust. In eigen buurt trok het water van het stadstrand haar aan, maar miste het zo nodige hulpmiddel om veilig te water te gaan. “Zwemmen vond ik altijd al fijn. Met een beperking is het dat nog steeds. In het water ben je vrij.” Met een reguliere rolstoel het strand op is geen doen, legt ze uit. “Over het zand is lastig, in het water onmogelijk.” Een ondiep verwarmd binnenbad met rolstoellift was lange tijd de enige mogelijkheid om te zwemmen. “Natuurwater is zo veel fijner. Samen met vrienden of m’n kleinkinderen op het strand verblijven en dan ook nog het water in, dat moest toch ook in eigen buurt kunnen, vond ik.”

WaterWheels

Samen met Ellen de Bood, coördinator ervaringsdeskundige bij MEE Amstel en Zaan, ging ze de uitdaging aan om te regelen wat nodig was. De Bood: “Dat ging soepel. Bij Hotel Buiten vonden ze het meteen een goed idee en is er ruimte gemaakt voor de stalling van de waterrolstoel. Daarna hebben we onderzocht welke rolstoel het meest geschikt was.” Het werd die van WaterWheels, waarmee de gebruiker zowel op het strand als in het water kan. Een rolstoel die geschikt is voor kinderen en volwassenen en die blijft drijven in het water. Subsidie vanuit het Nazorgfonds leverde het benodigde geld. Sinds enige tijd staat het geelblauwe exemplaar nabij het Sloterstrand.

Boodschappen

Met de warmere dagen in aantocht laten Vriesde en De Bood graag weten dat Amsterdam, beter gezegd Nieuw-West, nu eindelijk een waterrolstoel heeft. “Gemakkelijk in gebruik,” aldus De Bood, die dan wel als ergotherapeut ervaring heeft, maar vlotjes toont hoe gemakkelijk de rolstoel vanuit de opslagruimte gereed is te zetten voor de gebruiker, in dit geval Vriesde, die er zelfstandig in kan gaan zitten. “Die zelfstandigheid is zo belangrijk,” aldus Vriesde. “Toch blijf je vaak afhankelijk van het gedrag van anderen.” Deze boodschap plus tal van voorbeelden uit de praktijk geeft ze mee tijdens haar lessen, die ze zowel op scholen als aan professionals geeft. De Bood: “Het zijn zulke belangrijke boodschappen die de ervaringsdeskundigen meegeven. Niet alleen aan mensen die er uit onwetendheid niet bij stil staan. Ook professionals, mijn collega’s en ik, leren ervan. En voor de ervaringsdeskundigen, waarvan we bij MEE een heel team hebben, is het fijn om onderling herkenning te zien.”

Lange weg

Met deze ervaringsdeskundigefunctie, met nog wensen die ze zeker wil laten uitkomen en de gelijkwaardige ondersteuning vanuit MEE voelt Carla Vriesde weer dat ze meedoet. Dat de omgeving het daarbij nog geregeld laat afweten, merkt ze meteen na de demonstratie in de waterrolstoel. Haar fiets, duidelijk aangepast voor iemand met een beperking, staat omringd door andere fietsen, die ook een stukje verderop hadden kunnen worden geplaatst. Inclusiviteit heeft nog een lange weg te gaan. Maar die waterrolstoel in eigen buurt is er.

Gebruik maken van de waterrolstoel? Neem dan contact op met Hotel Buiten via 020 331 79 00 of info@hotelbuiten.nl. Hotel Buiten is gelegen aan de Th J Lammerslaan 3 in Slotermeer. De waterrolstoel is gratis te reserveren voor mensen die deze nodig hebben om op het strand en/of in het water te komen.

Afbeelding
Zwanenburgbaan deze week buiten gebruik Algemeen 26 sep, 10:06
Afbeelding
Burendag bij Eigen Haard in Zwanenburg Algemeen 25 sep, 21:09
Afbeelding
Zaterdag 1 oktober 2022: NVM organiseert Open Huizen Dag Algemeen 25 sep, 11:29
Afbeelding
Project You Choose Haarlemmermeer genomineerd voor de Hein Roethofprijs Algemeen 24 sep, 07:58
Afbeelding
Toen & nu: de Ringspoordijk tussen West en Nieuw-West Algemeen 23 sep, 12:10
Afbeelding
Haarlemmermeer kiest voor geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer Algemeen 23 sep, 11:04
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlugt Algemeen 22 sep, 09:19
Afbeelding
Informatiemarkt voor de vernieuwing van Badhoevedorp Algemeen 21 sep, 12:39
Afbeelding
Elizabeth Bij Cinema De Vlugt Algemeen 21 sep, 09:36
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Taalakkoord voor laaggeletterdheid Algemeen 20 sep, 11:01
Afbeelding
Flinke vangst bij integrale controle in Haarlemmermeer Algemeen 19 sep, 14:17
Afbeelding
Nieuw seizoen Zondagmiddagpodium voor senioren Algemeen 19 sep, 09:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlemmermeer

Op Rodi Haarlemmermeer volg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer. Rodi Haarlemmermeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlemmermeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer in je mailbox.