Afbeelding
(Foto: Pexels)

Haarlemmermeer haalt lange wachttijden aanvraag paspoort in

Algemeen

HAARLEMMERMEER - Bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Haarlemmermeer zijn extra medewerkers aangetrokken om de wachttijden weg te werken voor het aanvragen van paspoorten en voorgenomen huwelijken. De gemeente zet alles op alles om ervoor te zorgen dat inwoners deze zomer op vakantie kunnen.

Het duurt op dit moment ongeveer vier weken om een paspoort aan te vragen en daarna nog een week voordat het kan worden afgehaald. Trouwen kan al over twee weken, alleen een gratis of budget huwelijk duurt wat langer.” Inmiddels is er wel op alle locaties van de gemeente vrije inloop voor het afhalen, dus niet voor het aanvragen, van paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen geregeld.

Oorzaken

De oorzaken van het oplopen van de wachttijden zijn de coronamaatregelen, de verhuizing van de gemeentelijke organisatie en het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

“Excuses zijn op zijn plaats”, zegt clustermanager Jansje Albers van het Klant Contact Center (KCC), ook al is er vooral sprake van overmacht. “Het goede nieuws is dat het inschrijven van de Oekraïners nagenoeg klaar is.”

Reisrestricties  

Het afschalen van alle coronamaatregelen ging gepaard met het wegvallen van reisrestricties waardoor een run op paspoorten ontstond. “Nu ze na lange tijd weer tot de mogelijkheden behoren, willen we ze ook massaal: vakanties in het buitenland”, volgens Albers. 

Ook huwelijken en geregistreerde partnerschappen staan, nu het virus onder de duim, is kennelijk hoog op de wenslijstjes van de inwoners. “We hebben niet eerder zo’n explosie meegemaakt”, zei burgemeester Marianne Schuurmans onlangs in de gemeenteraad.

Defect  

Extra vervelend daarbij was dat door een defect aan de applicatie op de website huwelijken niet konden worden aangemeld. Maar deze storing, die inmiddels is verholpen, was niet de veroorzaker van de lange wachttijden, dat was net als bij paspoorten de ongekende drukte. 

Bovenop dit verhaal komt de Russische inval in Oekraïne. De afgelopen periode moesten zo’n duizend vluchtelingen uit het door oorlogsellende getroffen land worden ingeschreven. Door deze inschrijvingen kan de spreekwoordelijke deur voor deze mensen pas echt open want alleen met een BSN, een burgerservicenummer, worden onderwijs, werk, wonen, een bankrekening, leefgeld, sociale verzekeringen en zorg mogelijk.

Clustermanager Jansje Albers benadrukt dat al die runs op de balies niet één voor één maar voor een groot deel tegelijk in gang werden gezet. 

Kijk op de website van de gemeente voor de openingstijden en om een afspraak te maken.

Afbeelding
Drie spoorwegovergangen afgesloten tijdens Formule 1 Algemeen 12 aug, 12:39
Afbeelding
Badhoevedorper Erik Doornbos in oktober naar WK Ironman op Hawaï Algemeen 11 aug, 10:43
Afbeelding
Wildwatervaren bij Stoomgemaal Halfweg Algemeen 10 aug, 14:52
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
World Cinema Amsterdam bij Oxville Cinema in De Vlugt in Nieuw-West Uitgaan 10 aug, 07:49
Afbeelding
Grachtenfestival begint aan de Sloterplas Algemeen 10 aug, 07:44
Afbeelding
Amsterdam Open Golf Evenement bij Golfclub Ookmeer Algemeen 9 aug, 12:43
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Urban Sports Week zorgt voor veel spektakel Algemeen 8 aug, 07:40
Afbeelding
Tribute to Paul McCartney in The Shack Algemeen 7 aug, 10:05
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:50
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Algemeen 6 aug, 10:14
Afbeelding
Haarlemmermeer breidt aantal laadpalen uit Algemeen 6 aug, 09:35
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlemmermeer

Op Rodi Haarlemmermeer volg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer. Rodi Haarlemmermeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlemmermeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer in je mailbox.