Haarlemmermeer in de top 3 voor woningbeleggers

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

HAARLEMMERMEER - Van een meer kwam het land, en door de komst van land zijn er kansen. Die zijn er zeker op vastgoedgebied in Haarlemmermeer, want deze gemeente eindigt namelijk met 38,3 punten op nummer 3 in de ranking van vastgoedinvesteringslocaties. Dat dit een populaire woonlocatie wordt, blijkt uit de cijfers. Utrecht rankt met een score van 45,9 als de beste locatie voor vastgoedinvesteringen en Almere eindigt op de tweede plaats (41,5) van beste gemeenten voor woninginvesteerders. Haarlemmermeer dus als derde (38,3).

Tegen 2040 wordt er een stijging van 24procent verwacht in het aantal huishoudens. Daarvoor moet er dus ook flink worden gebouwd: het huidige aanbod volstaat niet om aan al die vraag te voldoen. In 2020 stond maar 6 procent van het totale aantal huizen in Haarlemmermeer te koop, precies het gemiddelde van de 50 gemeenten uit het onderzoek. En wanneer er dan eindelijk een huis werd aangeboden op de markt, werd er gemiddeld binnen 30 dagen al een bod geaccepteerd. Dat betekent niet dat de huizen met korting werden aangeboden: tussen 2019 en 2021 steeg de gemiddelde WOZ-waarde van een huis in Haarlemmermeer met 24 procent.

Perfecte plaats

Sittard-Geleen, begrensd door zowel België als Duitsland, is een culturele plek met een rijke geschiedenis en veel groen. De perfecte plaats als je van wandelen en fietsen houdt. Voor vastgoedbeleggers stopt daar helaas het goede nieuws. De plek eindigt met 5,6 punten onder aan de ranking en is daarom de slechtste gemeente voor vastgoedinvesteringen.

Investering

Daar waar in sommige gemeenten vastgoedgeldbomen groeien, kunnen andere locaties een domper op een investering zijn. Of de huizenprijzen in een bepaald gebied dalen of stijgen, is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe is de ligging? Denk aan snelwegen, groen gebied, maar ook openbaar vervoer. Is er veel te beleven op het gebied van entertainment? Zijn er genoeg studiemogelijkheden en banen? Hoe staat het met de veiligheid en het milieu? Denk aan criminaliteit in Amsterdam, maar ook aan de overstromingen in Limburg en de aardbevingen in Groningen. Dit zijn overwegingen die mensen wil meenemen voordat ze al hun spaargeld investeren.