Er komt een bewonersbijeenkomst om de resultaten van het onderzoek te bespreken.
Er komt een bewonersbijeenkomst om de resultaten van het onderzoek te bespreken. (Foto: Pixabay)

Ultrafijnstof vliegtuigen mogelijk toch invloed op gezondheid omwonenden Schiphol

Algemeen

HAARLEMMERMEER - Er is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een tweede onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten op de blootstelling aan ultrafijnstof op langere termijn rond Schiphol. Het blijkt dat ‘langdurige blootstelling aan ultrafijnstof mogelijk nadelige effecten kan hebben op het hart- en vaattelstel’. Ook kan het effecten hebben voor het ongeboren kind.

De gemeente Haarlemmermeer organiseert, samen met het RIVM een bijeenkomst om de resultaten van het onderzoek te bespreken. Het is nog niet bekend wanneer deze bewonersbijeenkomst plaatsvindt.

Aandoeningen 

Vooralsnog zijn er zijn geen aanwijzingen dat het untrafijnstof ook aandoeningen aan de luchtwegen kan veroorzaken. Wel kunnen bestaande aandoeningen door korte blootstelling tijdelijk verergeren. Voor effecten op het zenuwstelsel en de stofwisseling is nog onvoldoende bewijs. Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat blootstelling aan ultrafijnstof van vliegverkeer effect heeft op het zenuwstelsel of diabetes veroorzaakt. De resultaten van het onderzoek naar langetermijneffecten versterken eerdere conclusies van de Gezondheidsraad.

Conclusies

“Er is nog weinig bekend over de schadelijke effecten van ultrafijnstof van vliegtuigen en ook in dit rapport staan nog veel conclusies met een slag om de arm. We moeten dus goed bestuderen wat we kunnen doen en wat de vervolgstappen kunnen zijn”, reageert wethouder Jurgen Nobel van Luchthavenzaken. “Wij willen dat er normen voor ultrafijnstof komen, zodat we hier ook op kunnen handhaven. We moeten nu naar oplossingen zoeken. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de samenstelling van kerosine te veranderen, zodat er minder ultrafijnstof wordt uitgestoten? Ook moeten we innovatieve oplossingen zoeken, zoals elektrisch taxiën.”

“Dit gaat om de gezondheid van onze inwoners. Daar moeten we alles voor uit de kast halen”, vindt wethouder Mariëtte Sedee. “Vanuit het collegeakkoord willen we bijvoorbeeld ook het ‘schone lucht akkoord’ tekenen. Daarmee kunnen we lokale bronnen van luchtvervuiling aanpakken.”

Ultrafijnstof

Ultrafijnstof zijn zeer kleine deeltjes fijnstof in de lucht (kleiner dan 0,1 micrometer). Het komt vrij bij verbranding, bijvoorbeeld bij de uitstoot van verkeer, huishoudens en industrie. Ultrafijnstof is zo klein dat het lichaam het minder snel opruimt dan grotere deeltjes, zoals fijnstof. Daardoor blijft het langer in de longen achter na inademen. Ook kan het deeltje door de kleine omvang makkelijker via de longen in het bloed terechtkomen en zo andere organen bereiken. Ultrafijnstof is daardoor mogelijk schadelijker voor de gezondheid dan grotere deeltjes fijnstof.

Afbeelding
Toen & nu: de Burgemeester Eliasstraat Algemeen 13 aug, 11:14
Afbeelding
Drie spoorwegovergangen afgesloten tijdens Formule 1 Algemeen 12 aug, 12:39
Afbeelding
Badhoevedorper Erik Doornbos in oktober naar WK Ironman op Hawaï Algemeen 11 aug, 10:43
Afbeelding
Wildwatervaren bij Stoomgemaal Halfweg Algemeen 10 aug, 14:52
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
World Cinema Amsterdam bij Oxville Cinema in De Vlugt in Nieuw-West Uitgaan 10 aug, 07:49
Afbeelding
Grachtenfestival begint aan de Sloterplas Algemeen 10 aug, 07:44
Afbeelding
Amsterdam Open Golf Evenement bij Golfclub Ookmeer Algemeen 9 aug, 12:43
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Urban Sports Week zorgt voor veel spektakel Algemeen 8 aug, 07:40
Afbeelding
Tribute to Paul McCartney in The Shack Algemeen 7 aug, 10:05
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:50
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Algemeen 6 aug, 10:14
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlemmermeer

Op Rodi Haarlemmermeer volg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer. Rodi Haarlemmermeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlemmermeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer in je mailbox.