Paarden staan te trappelen voor kortebaan in Zwanenburg

Algemeen
Op de IJweg is zaterdag het startschot voor de kortebaan in Zwanenburg.
Op de IJweg is zaterdag het startschot voor de kortebaan in Zwanenburg. (Foto: aangeleverd)

ZWANENBURG - Panic Launcher en Southwind Raptor zijn morgen, zaterdag 25 juni, de favorieten bij de kortebaan in Zwanenburg. Deze twee paarden stonden eerder dit jaar tegenover elkaar in de finale van de koers in Venhuizen. De eerste trok toen aan het langste eind.

Zwanenburg organiseert voor het eerst sinds 2018 weer een kortebaan. In 2019 kon de kortebaan niet doorgaan, omdat de vorige locatie, de wielerbaan van HSC De Bataaf, niet meer beschikbaar was. Daarna werd er twee jaar niet gekoerst vanwege de coronacrisis. Zaterdag zijn er slechts veertien deelnemers, bij een maximum van zestien. Sinds de coronacrisis is het aantal kortebaanpaarden afgenomen. Aanvang van de koers op de IJweg is 14.30 uur.

Overwinning

 In Venhuizen was Rick Wester nog de pikeur van Panic Launcher. Door de overwinning overschreed de merrie van Stal de Groningers de winsomgrens en moet daarom nu, om een starthandicap te ontlopen, met een leerlingpikeur op pad. Broer Mats Wester, regerend leerlingkampioen op de kortebaan, neemt daarom zijn plek op de sulky over. De combinatie heeft normaal gesproken de beste papieren voor de winst.

Smaakmaker

Southwind Raptor is de grootverdiener op de kortebaan. Op dit moment staat de teller op ruim 35.000 euro. Op pure snelheid is de troef van pikeur Lindsey Pegram nauwelijks te verslaan. De ruin maakt echter te gemakkelijk een galoppade in de linkerbaan en kan zich daarom lopende nauwelijks een verloren rit permitteren.

Succesvolle paarden

Met Ronny Brandt komt ook één van de meest succesvolle paarden van dit seizoen aan de start. De kortebaankampioen van 2019 was met pikeur Demi Veenstra de beste in Sassenheim en was tweede in Wognum. Door deze successen moet de combinatie voortaan wel met een handicap van vijf meter op pad. Op zijn nieuwe afstand moet Ronny Brandt zich nog bewijzen.

Het volledige deelnemersveld is te vinden op de website www.kortebaandraverijen.nl.