Dorpshuis Zwanenburg eindelijk officieel geopend

Algemeen
Het knippen werd verricht door Peter Vreeswijk, namens de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg, Wim Hut en René Metz namens de Stichting Zwanenburg-Halfweg en beheerder van het dorpshuis, Bernd Schneiders namens de Stichting Leefomgeving Schiphol en Marjolein Steffens, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer.
Het knippen werd verricht door Peter Vreeswijk, namens de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg, Wim Hut en René Metz namens de Stichting Zwanenburg-Halfweg en beheerder van het dorpshuis, Bernd Schneiders namens de Stichting Leefomgeving Schiphol en Marjolein Steffens, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer. (Foto: Vreeswijk in Beeld)

ZWANENBURG/HALFWEG - Zaterdag 25 juni was het dan eindelijk zover: na twee jaar uitstel kon dan eindelijk de opening van het dorpshuis met sporthal en plein plaatsvinden. Daarvoor was al op vrijdag en zaterdagmorgen in alle vroegte begonnen met de opbouw en inrichting van het dorpshuis, sporthal, terras en plein door alle gebruikers en vrijwilligers. Zo was de sporthal ingericht voor het officiële gedeelte, op het terras verscheen een ijscokar, haringkraam en rad van avontuur , in de huiskamer werd een podium opgesteld voor de band Jazz Match en verschenen diverse statafels waarin verenigingen en instanties zich konden presenteren.

Saskia Vreeswijk

Op het plein was ruimte voor marktkramen voor diverse plaatselijke kunstenaars, Stichting Samen Fietsen Zwanenburg-Halfweg, een stormbaan voor de jeugd en een presentatie door Jeugdcircus Acrobatico uit Badhoevedorp. Om 12.00 uur werd het startsein van de festiviteiten gegeven door de oudste muziekvereniging van onze dorpen Zwanenburg en Halfweg, opgericht in 1908 in de Suikerfabriek op Halfweg. Zij speelden afwisselend met jeugd- en volwassen orkest en dat bracht de stemming er al aardig in.

Officiële opening

Rond de klok van 13.00 uur was het tijd voor het officiële moment: het lintje knippen. Maar liefst vijf goudkleurige scharen had de gemeente hiervoor uit de kast gehaald. Het knippen werd verricht door Peter Vreeswijk, namens de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg, Wim Hut en René Metz namens de Stichting Zwanenburg-Halfweg en beheerder van het dorpshuis, Bernd Schneiders namens de Stichting Leefomgeving Schiphol en Marjolein Steffens, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer. Daarna begaven alle aanwezige inwoners en genodigden zich naar de sporthal.


Wim Hut en René Metz kregen een erespeld van de burgemeester. (Foto: Peter Vreeswijk) 

Toespraken

Inmiddels had muziekverenging Eensgezindheid en het vrouwenkoor Con Anima zich al geïnstalleerd in de sporthal. Na een welkomstwoord door Leonie Campfens, projectmanager bij de gemeente Haarlemmermeer, kreeg Bernd Schneiders het woord. In zijn speech besteedde hij aandacht aan de taak van de Stichting Leefomgeving Schiphol. Hij sloot af met de opmerking dat Zwanenburg zeer waarschijnlijk het mooiste dorpshuis en sporthal van Nederland heeft. Daarna kreeg Peter Vreeswijk het woord die met name alle mensen bedankte die zich tien jaar lang hebben ingezet om het project Hart van Zwanenburg van de grond te krijgen. Wat hem het meest is bijgebleven is de strijd met de gemeente om een sporthal te realiseren in plaats van geen gymzaal.


Muziekvereniging Eensgezindheid speelde voorafgaand aan de opening op het dorpsplein. (Foto: Peter Vreeswijk)

Daarna werd door koor, Eensgezindheid en publiek Het Dorp van Wim Zonneveld gezongen met het pakkende refrein: “en in het water van de Ringvaart, zag ik altijd die mooie zwaan, ik was een kind en wist niet beter, dan dat dat nooit voorbij zou gaan”. Vervolgens was het de beurt aan wethouder Marjolein Steffens, die net als alle sprekers, met name de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) dankte voor hun financiële bijdrage. Zonder hen was de realisatie van dit project niet mogelijk geweest.

Erespeld 

Tot een ieders verrassing, werd haar de ambtsketen omgelegd en vroeg zij in de rol van locoburgemeester de heren Wim Hut en René Metz op het podium. “jullie zijn beiden van hetzelfde bouwjaar, 1953, en jullie zijn beiden in juni jarig. Maar daarom heb ik jullie niet naar voren laten komen”. Daarna volgde voor zowel René als Wim een uitgebreide uiteenzetting van hun verdiensten voor beide dorpen maar met name voor hun tomeloze inzet vanaf 2004 voor de Stichting Zwanenburg-Halfweg, hetgeen uiteindelijk geleid heeft tot dit prachtige resultaat. Reden voor de gemeente om beide heren te onderscheiden met de gemeentelijke erespeld. 

Tenslotte sprak Wim Hut nog enige woorden. Zijn speech was eigenlijk een groot dankwoord: aan de bewoners die in meerderheid voor het ontwerp van Heren5 hadden gekozen, de strijd van de bewoners voor een sporthal, die niet voor niets de SLS-hal heet, de aannemer Klaas Dekker Bouw, het ontwerpbureau Beukers & Scholtema en de vele projectleiders van de gemeente.

Het echte feest gaat los

Na het officiële gedeelte kon er eindelijk echt gefeest worden. Alle aanwezigen kregen een consumptiebon uitgereikt en konden genieten van een gebakje, gemaakt door de plaatselijke bakker en ter beschikking gesteld door de SLS. Onder het genot van hapjes en drankjes kon men in de huiskamer genieten van muziek van band Jazz Match. In de sporthal en op de bovenverdieping van het dorpshuis kon men kennismaken met de gebruikers van het dorpshuis. Een greep hieruit: in de sporthal: turn en basketbal clinics, seniorensport, badminton. De entresol was de kennismakingsplek voor modelbouw, de Zonnebloem, taallessen door Gracia Blanker namens Meerwaarde. In de diverse kamers konden kinderen deelnemen aan yoga en judo, of onder leiding van bibliotheekmedewerkers boekenleggers maken. Bij Marion Groot in kamer 1 werden boekenwurmen van wol gemaakt en Consuelo Pardo gaf keramiek lessen. In kamer 2 kon men kennismaken met het bridgen en beneden in de biljartkamer werden demo en clinics gegeven.


Het terras was erg in trek bij de bezoekers. (Foto: Peter Vreeswijk)

Alle kinderen kregen een stempelkaart uitgereikt. Na het deelnemen aan een activiteit ontvingen zij een stempel en bij een volle stempelkaart kon men een ijsje halen bij de IJscokar op het terras.

Scouting activiteiten

Ook de Scouting Rijnlandgroep, wier clubhuis, gescheiden door een sloot, tegenover het dorpshuis is gevestigd, had letterlijk een brug geslagen tussen hun activiteitenterrein en het terras van het dorpshuis. De kinderen konden via deze pontbrug deelnemen aan de spellen bij de Scouting en zich uiteraard aanmelden om lid te worden van de Rijnlandgroep. Er was ruimte voor bamboe steaken, routetechnieken en broodjes bakken. Op het terrein waren scouting tenten en een ware kampkeuken aanwezig. 

Het bestuur van de Stichting Zwanenburg-Halfweg en alle leden van de feestcommissie kunnen terugkijken op een geslaagd feest waar naar schatting 500 inwoners en genodigden aan hebben deelgenomen, hetgeen niet mogelijk was geweest door de inzet van medewerkers en de vele vrijwilligers.


De winnaars van de feestdag. (Foto: Peter Vreeswijk)