GroenLinks Maaike Ballieux vertrekt uit gemeenteraad Haarlemmermeer

Algemeen
Maaike Ballieux vertrekt per 1 september.
Maaike Ballieux vertrekt per 1 september. (Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMMEER - GroenLinks-fractievoorzitter en raadslid Maaike Ballieux vertrekt per 1 september uit de politiek van Haarlemmermeer. De reden van haar vertrek is de gang van zaken rond de coalitieonderhandelingen. Het was de bekende druppel. ‘‘Onze inwoners gaven GroenLinks met de derde plek een mandaat tot besturen, en wij hadden, met een uitmuntende, inspirerende en ervaren wethouderskandidaat, graag willen en kunnen helpen onze gemeente menselijker, eerlijker en duurzamer te maken.”

“Daarbij gaat het niet alleen om dat feit zelf, maar vooral ook om de volstrekt onnavolgbare wijze waarop de coalitieonderhandelingen zijn verlopen. Onze inwoners gaven GroenLinks met die derde plek een mandaat tot besturen”, vervolgt ze.

Extra zetel

Vanaf 2014 was Maaike Ballieux raadslid voor GroenLinks Haarlemmermeer. In de afgelopen vier jaar was zij fractievoorzitter en tevens twee keer lijsttrekker voor GroenLinks. Bij beide verkiezingen behaalde de partij een extra zetel. GroenLinks is sinds de laatste verkiezingen de derde partij van Haarlemmermeer. “We hadden graag willen meedenken en meewerken om de naar binnen gekeerde bestuurscultuur in onze prachtige gemeente te herijken, dat is hard nodig. En wij hadden belangrijke en opbouwende ideeën over de grote maatschappelijke vraagstukken die er (ook) in onze gemeente zijn. De teleurstelling dat GroenLinks weer niet mee doet in de coalitie is voor mij te groot”, zo schrijft ze in haar ontslagbrief aan burgemeester Marianne Schuurmans.

Maaike Ballieux: “Voor mij persoonlijk betekent deze status quo dat ik me in de afgelopen tijd heb beraden op mijn eigen positie. De conclusie die ik daaruit heb getrokken is dat de tijd is gekomen om hier ‘de pen neer te leggen’ en op zoek te gaan naar andere manieren om bij te dragen aan onze samenleving.” Maaike was onder andere woordvoerder sociaal domein namens de fractie en sprak zich altijd uit voor vergaande participatie van inwoners en voor het betrekken van inwoners bij het maken én beoordelen van gemeentelijk beleid.

Kritische houding 

Ook stond ze bekend om haar kritische houding met betrekking tot Schiphol. Zo vroeg ze jarenlang aandacht voor de milieu- en gezondheidsaspecten van de luchtvaart voor omwonenden en werknemers op de luchthaven. “Vanuit mijn opvattingen over de controlerende rol van de gemeenteraad heb ik nooit geschroomd zaken aan de orde te stellen die in mijn ogen niet kloppen, ook als dat op weerstand stuitte binnen het gemeentebestuur. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het milieutoezicht en de milieuhandhaving op Schiphol, en de relatie met de gezondheid van omwonenden en werknemers op de luchthaven. Daarbij heb ik, vaak in samenwerking met GroenLinks-politici in andere bestuurslagen, aandacht gevraagd voor dossiers zoals die met betrekking tot PFAS, Zeer Zorgwekkende Stoffen en ultrafijnstof. Het meest recente rapport van het RIVM met betrekking tot ultrafijnstof voelt dan ook, hoe zorgelijk ook, als een overwinning, met meteen de kanttekening dat er nog ontzettend veel moet gebeuren om zicht te krijgen op de milieuvervuiling in onze gemeente, en vooral: om grip te krijgen op toezicht en handhaving met als inzet een schonere en gezondere leef- en werkomgeving.”

Stokpaardje 

In haar ontslagbrief ook somt ze een aantal zaken op waar ze zich de afgelopen jaren succesvol mee bezig heeft gehouden. “Zoals de controlerende taak van de gemeenteraad, mijn stokpaardje: de wijze waarop de gemeenteraad haar controlerende taak kan invullen. De verantwoordelijkheid van de raad om te controleren is groot, zowel financieel maar vooral ook maatschappelijk. Ik ben er trots op hier een bijdrage te hebben geleverd. Sinds het onderzoek naar de gang van zaken rond de verplaatsing van het honkbalstadion, waartoe ik als kersvers raadslid via een motie het initiatief nam, en waarvan het rapport ‘Het spel en de spelregels’ het resultaat is, is er veel werk verzet binnen onze organisatie om alle adviezen uit dat rapport te implementeren. Recent is er een raadsvoorstel aangenomen, dat gaat over het verhogen van de informatiewaarde van raadsvoorstellen en van de ‘Planning en Control-stukken’ en is de Duisenberg-methode, geïmplementeerd binnen onze raad. Deze laatste zaken zijn in de afgelopen jaren vanuit de auditcommissie geïnitieerd, onder mijn leiding als voorzitter van deze commissie.”

Schiphol

Maar ook, de bestuurlijke vraagstukken, bestuurscultuur en de bezuinigingen. “Ik heb me in de afgelopen jaren als fractievoorzitter van GroenLinks Haarlemmermeer zeer kritisch opgesteld als het gaat om de wijze waarop ons gemeentebestuur zich verhoudt tot de bestuurlijke vraagstukken, bijvoorbeeld als het gaat om publiek-private samenwerkingen. De zakelijke belangen van Schiphol bijvoorbeeld, zeker als het gaat om SADC, zijn in mijn ogen veel te veel verweven met die van de gemeente, en dit kán op gespannen voet staan met de vergunningverlenende, toezichthoudende en handhavende rol die de gemeente ook moet invullen als het gaat om de luchthaven. Dat publiek-private samenwerkingen niet zonder risico’s zijn, is recent nog gebleken uit het faillissement van SGN, dat onze gemeente (en de ketenpartners) veel geld heeft gekost, en dat zonder dat de maatschappelijke doelstellingen van SGN zijn verwezenlijkt: het kassengebied ligt er nog steeds verpauperd bij en diverse beloftes zijn niet nagekomen. Zonder publiek-private samenwerking zijn veel ambities niet uitvoerbaar, dat is een feit, maar er moet echt meer oog komen voor de risico’s en voor de democratische kaderstelling en verantwoording die hier bij hoort.”

Transparant

“De inwoners van onze gemeente mogen het beste gemeentebestuur verwachten, voor mij is dat een gemeentebestuur dat transparant is, en transparant handelt. Dat de belangen van onze inwoners voorop heeft staan en uitleg geeft op welke wijze besluiten tot stand zijn gekomen, en welke belangen daarin op welke wijze zijn meegewogen. Met een goede en gezonde bestuurscultuur waarin de checks and balances op orde zijn. Waarin college en gemeenteraad ieder vanuit hun eigen rol, taak en verantwoordelijkheid en met veilige en respectvolle omgangsvormen zorgen voor een zo goed mogelijk(e) gemeente(bestuur) voor de 15e gemeente van ons land. Een gemeente waarin de belangen van onze inwoners, en niet die van het bedrijfsleven, centraal staan. Een gemeente waar besluiten zorgvuldig worden genomen met afweging van álle belangen. Met een gemeentebestuur dat naar elkaar luistert en elkaar serieus neemt. Dat dit niet altijd goed gaat, illustreert de gang van zaken rond de bezuinigingen. De bezuinigingen, die desastreuze gevolgen zullen hebben voor ons sociaal domein, voor de zorg voor onze inwoners en voor onze voorzieningen, en waarbij de coalitie de rijen helemaal gesloten hield, en uiteindelijk maar liefst 11 raadsleden tegen de begroting hebben gestemd, illustreert wat mij betreft dat dualisme in het gemeentebestuur van Haarlemmermeer feitelijk niet bestaat. Er wordt niet geluisterd, terechte zorgen worden weggewuifd, er worden geen zorgvuldige afwegingen gemaakt, er wordt niet gekeken naar maatschappelijke effecten. Naar bezorgde inwoners en organisaties wordt niet geluisterd. De bezuinigingen waren en zijn naar mijn overtuiging volstrekt overbodig, en dat blijkt ook nu weer uit de meest recente meicirculaire waarover het college vooruitlopend op de Algemene Beschouwingen van donderdag 30 juni een brief stuurt, maar daar niet verder over uitweidt. Volstrekt helder is dat er in deze collegeperiode geen enkel jaar een tekort op de begroting zal zijn, integendeel. De bezuinigingen op tal van maatschappelijke organisaties, waaronder MeerWaarde, zijn zoals voorspeld daarmee onnodig en ik hoop dat deze onverwijld worden teruggedraaid.”

Vol vertrouwen

Maaike gaat met trots weg. “Trots op de zaken die ik heb gedaan en trots op het vertrouwen dat ik heb gekregen. Ik ben me er van bewust dat mijn zeer voortijdige vertrek kan worden uitgelegd als ‘kiezersbedrog’, en dat spijt mij zeer. Ik hoop dat de uitleg inzicht geeft in mijn afwegingen. Ik laat het vol vertrouwen over aan de fractie van GroenLinks Haarlemmermeer om zich te blijven inzetten voor onze idealen. De nieuwe gemeenteraad adviseer ik om werk te maken van het herijken van het eigen reglement van orde, en daarin de regels rond de verkiezingen en coalitieonderhandelingen aan te scherpen. Maar vooral roep ik op om het gesprek aan te gaan over de gewenste bestuurscultuur in Haarlemmermeer, waarbij zaken als transparantie, omgangsvormen, veiligheid en dualisme gespreksonderwerpen kunnen zijn. De inzet: het verhogen van het vertrouwen dat onze inwoners in hun gemeentebestuur mogen hebben en een meer open en ontspannen cultuur binnen het raadhuis en in de relatie met inwoners en andere stakeholders.”