Demonstraties bij Schiphol alleen volgens afspraak

Algemeen
Demonstraties bij Schiphol mogen alleen wanneer er aan de voorwaarden wordt voldaan.
Demonstraties bij Schiphol mogen alleen wanneer er aan de voorwaarden wordt voldaan. (Foto: Pexels)

HAARLEMMERMEER - Hoewel er nog geen demonstraties bij de gemeente zijn gemeld rond de luchthaven Schiphol, aanstaande maandag, is de gemeente bereid om afspraken te maken over de locatie, de aantallen en overige voorwaarden om zoveel mogelijk ruimte aan de demonstratie te geven.

Dat is vandaag uit een bijeenkomst gekomen waarin de burgemeester van Haarlemmermeer, het Openbaar Ministerie, de politie en de Koninklijke Marechaussee elkaar spraken. Boeren hebben aangekondigd Nederland aanstaande maandag plat te leggen. “Eerlijk gezegd denk ik niet dat demonstranten de reizigers, die na dik twee jaar corona eindelijk weer op vakantie willen, tegen willen houden. Het zou het draagvlak van hun acties toch behoorlijk ondermijnen. Er zijn diverse andere manieren om je stem te verheffen en daar willen we over meedenken”, zegt burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer.

Openbare orde

Acties die gevolgen hebben voor de openbare orde, het blokkeren van (toegangs_)wegen en het verstoren van bedrijfsprocessen op Schiphol worden niet getolereerd . Afgesproken is dat bij deze illegale acties de eventuele directe en indirecte/economische schade op de demonstranten zal worden verhaald.

Gezond verstand 

Schiphol is een veiligheidsrisico gebied. Juist nu de uitdaging is om de grote groep in- en uitreizende passagiers zo goed en snel mogelijk te faciliteren leveren blokkades onaanvaardbare risico’s op. “Ik vertrouw op ieders gezonde verstand”, besluit Schuurmans. “Maar laat duidelijk zijn dat wij niet accepteren als de openbare orde en veiligheid op het spel staat. Wij zijn goed voorbereid, maar gaan ervan uit dat het niet nodig zal zijn.”