Haarlemmermeer gaat nog meer met veiligheid aan de slag

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Politie.nl)

HAARLEMMERMEER - Het vergroten van de weerbaarheid van jongeren tegen criminaliteit, wapens en drugs, het versterken van digitale veiligheid, het waarborgen van zorg en veiligheid van kwetsbare personen, aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit en het tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme. Het zijn nieuwe prioriteiten die zijn voorgesteld op basis van een veiligheidsanalyse en waar de gemeenteraad in september over gaat beslissen. 

Haarlemmermeer gaat nog meer met veiligheid aan de slag

Alhoewel Haarlemmermeer nog steeds een relatief veilige gemeente is, voelt twaalf procent zich wel eens onveilig in de eigen buurt. Gemiddeld geven de Haarlemmermeerders het rapportcijfer 7,5. Maar drugs en alle problemen daaromheen, de toename in jeugdcriminaliteit en wapenbezit onder jongeren zijn zorgelijk. De overlast door jeugd neemt naar verwachting verder toe. In veel wijken is er onvoldoende voor hen te doen is. Dat soort signalen is uit de participatie gehaald.

Zelfredzaamheid 

De traditionele criminaliteit neemt in omvang af, maar de online criminaliteit neemt toe. Dit geeft een groter wordende maatschappelijke schade en heeft een grote impact op de slachtoffers. De weerbaarheid en zelfredzaamheid wordt op de proef gesteld. Ook de zorg en veiligheid voor kwetsbare inwoners staat onder druk.

Grote rol 

Buiten het zicht speelt de georganiseerde ondermijnende criminaliteit een blijvend grote rol. “Als we hiertegen niet heel hard optreden, kan dit op de langere termijn zelfs onze rechtsstaat aantasten.” De verdergaande polarisering in de samenleving zou in diverse vormen van extremisme tot een aantasting van onze veiligheid kunnen leiden. Het blijft belangrijk dat iedereen in onze gemeente veilig kan wonen, verblijven, werken en ondernemen, en zich bovendien ook veilig voelt”, concludeert burgemeester Marianne Schuurmans.