Badhoevedorper Erik Doornbos in oktober naar WK Ironman op Hawaï

Algemeen
Jerry Helmers (l) van Crown Media en Erik Doornbos bij de Ringvaart van Haarlemmermeer in Badhoevedorp. Vaak het startpunt voor de dagelijkse fietstrainingen.
Jerry Helmers (l) van Crown Media en Erik Doornbos bij de Ringvaart van Haarlemmermeer in Badhoevedorp. Vaak het startpunt voor de dagelijkse fietstrainingen. (Foto: aangeleverd)

BADHOEVEDORP – De eerste slag is binnen: de Badhoevedorpse topatleet Erik Doornbos (40) tekende afgelopen weken een sponsorcontract met communicatie- en marketingbureau Crown Media, ook uit Badhoevedorp. Maar, de belangrijkste én grootste slag moet nog wel komen: een goed resultaat op het WK Ironman dat in oktober in Hawaï plaatsvindt. Erik richt zich op een plek bij de beste twintig van de wereld. “Dat zou echt fantastisch zijn. Het is hard werken maar ik denk dat het een realistisch doel is.”

De tijd zal het sowieso uitwijzen maar aan de opbouw en de voorbereiding zal het niet liggen. Erik laat niets aan het toeval over. Elke dag wordt er in en om Haarlemmermeer getraind, vaak alleen maar soms ook in samenwerking met zijn teamgenoten van Team By Lars. Een paar kilometer zwemmen in de Ringvaart is intussen de dagelijkse routine. Of, een paar rondjes rondom de polder op de fiets; Erik draait z’n hand er niet voor om. 

Doorzettingsvermogen

Het was één van de redenen waarom ondernemer Jerry Helmers instapte om shirtsponsor te worden. “Natuurlijk willen wij geassocieerd worden met doorzettingsvermogen, hoge doelen stellen en tegenslagen naast je neerleggen en gewoon weer doorgaan. Wat dat betreft is Erik met zijn team een fantastisch uithangbord.” En dan lachend: “Ik doe het hem in ieder geval niet na. We hoefden er dan ook niet lang over na te denken toen we van gedachten wisselden over een sponsorafspraak. Eigenlijk gaan we nu dus ook naar het WK!”

Concurrentie

Ironman is de aller zwaarste categorie van de triatlon. Deelnemers moeten 3800 meter zwemmen, 180 kilometer fietsen en dan nog een volle marathon van ruim 42 kilometer lopen. Gemiddeld zijn de deelnemers in totaal negen uur achtereenvolgens met de wedstrijd bezig. Bekende wereldtoppers zoals de voormalig wielrenners Jalabert en Vinoukorov zijn belangrijke en aansprekende concurrenten van Erik Doornbos.

De kwalificatie voor het WK is op zich al een ongekende prestatie. In het voortraject vinden veel wedstrijden over de hele wereld plaats. Per categorie kunnen er vaak maar maximaal twee triatleten zich kwalificeren. Op Hawaï doen er naar verwachting meer dan 1500 topatleten uit meer dan honderd landen mee. “Ik zit nu nog in de opbouw maar ik lig wel helemaal op schema”, zegt Erik. “Ik kijk uit naar de komende weken waar we met z’n allen de puntjes op de i zetten op weg naar Hawaï. En het eerste puntje is dus gezet: een mooie sponsordeal met Crown Media. Daar zijn we heel blij mee!”