Dorpsraad Badhoevedorp niet blij met Beeldkwaliteitsplan nieuw centrum

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

BADHOEVEDORP - Er zijn maar weinig dorpen in Nederland die zoveel ruimte hebben gekregen doordat er een snelweg vanuit het centrum is verplaatst. Badhoevedorp is daar tamelijk uniek mee. Vernieuwing van het centrum is dan ook een unieke kans. Maar ook een eenmalige kans. Bewoners van Badhoevedorp willen dat het centrum kleinschalig blijft en een dorps karakter behoudt. De gemeente Haarlemmermeer heeft andere plannen, vandaar dat inwoners van het dorp bang zijn dat bijvoorbeeld het nieuwe stadsplein mislukt. Donderdag 8 september, is er om 19.00 uur een informatieavond van de gemeente Haarlemmermeer over het Beeldkwaliteitsplan voor het nieuwe centrum van Badhoevedorp. De bijeenkomst is in het Dorpshuis Badhoevedorp.

Bij het plannen maken is het centrum opgedeeld in meerdere delen. Het nieuwste document is het Beeldkwaliteitsplan Centrum Midden. Dat toont plaatjes met de bouwstijl en sfeer van het toekomstige centrum. Centrum Midden is het meest centrale deel van het dorp. Het is het gebied rond de Zeemanlaan met  Albert Heijn en Lidl waar nu het Lorentzplein is en straks het nieuwe dorpsplein komt. Uiteindelijk zal het beeldkwaliteitsplan pas begin volgend jaar definitief goedgekeurd worden. Maar het kan zijn dat er niets meer aan wordt veranderd.

Masterplan

In het Masterplan van 2008 werd al bepaald dat het dorpe karakter van Badhoevedorp behouden moest blijven. Dit is sindsdien door de gemeente op verschillende manieren en momenten telkens herhaald. In de discussies is de term ‘jaren ’30 stijl’ blijven hangen. Dorpsbewoners willen namelijk dat het centrum aansluit bij de sfeer van de rest van het dorp. Zij denken dan aan gebouwen die bestaan uit verschillende gevels naast elkaar, vaak met schuine daken. Dat bleek in de participatie voor het Definitief Stedenbouwkundig Ontwerp (DSO) in 2018 en dat bleek ook bij de participatie enquête op JouwBadhoevedorp in 2019.


Het plan voor het stadsplein volgens de gemeente.

De uitkomst van die enquête was duidelijk. Twee plaatjes werden in 2019 door de Badhoevedorpers gekozen als voorkeur nummers 1 en 2. Bij de livestream over het centrum in januari 2022 was de sfeer en stijl van deze plaatjes helemaal niet meer terug te vinden in de beeldkwaliteit voor Centrum Midden.

Duidelijk verschil 

Volgens Dorpsraad Badhoevedorp  is er een duidelijk verschil in interpretatie van de enquête resultaten uit 2019 en de betekenis van termen als ‘jaren ’30 stijl´ en dorps karakter. “De gemeente blijkt de jaren dertig stijl te hebben uitgewerkt met appartementsgebouwen. Die gebouwen zien er heel anders uit dan de plaatjes die dorpsbewoners kozen. En die verandering is aan de bewoners nooit voorgelegd. Er blijkt een stap in de participatie te zijn over geslagen. Dat hebben we aan de gemeente gemeld. De verantwoordelijk wethouder Nobel heeft hierover in juli tijdens een raadsvergadering gezegd dat hier inderdaad iets fout gegaan is en dat dit gerepareerd moet worden. Daarom komt er een extra bijeenkomst op 8 september vertelt Bart Baltus van de dorpsraad. “Dat is een goede zaak. Het dorp moet zich natuurlijk wel herkennen in de plannen. Als het goed is, gaat de gemeente op 8 september proberen duidelijk te krijgen of hun plannen passen bij de voorkeur van de Badhoevedorpers.”


Maar dit is de eerste keuze van bewoners van Badhoevedorp.

De dorpsraad hoopt dat de gemeente goed luistert naar de bewoners, zodat dit later is terug te zien in de sfeerbeelden en plannen. “Want dat is nu niet zo. Wij vinden dat de huidige versie van dit document niet goed genoeg is. We vinden een nieuwe versie van het plan nodig. Die moet recht doen aan de voorkeur zoals die als wens van het dorp uit de enquête kwam. Wij vinden daarom dat het document aangepast moet worden. Dat zal tot vertraging in de planning leiden. Dat is jammer, vooral voor de ondernemers en bewoners die met smart op de herinrichting wachten, maar we vinden kwaliteit belangrijker. 

Andere vraagtekens

De dorpsraad vindt het vraagstuk over de sfeer, kleinschaligheid, bouwstijl en stedenbouwkundige keuzes het belangrijkste punt in de discussie over het centrum. “Daarnaast zijn er nog diverse andere vragen die we bij herhaling stellen. Is de knip in de Zeemanlaan wel verstandig? Is er aandacht voor het plein en openbaar vervoer? Wanneer is het onderzoek naar parkeren eindelijk klaar? Bestaat er een kans dat Badhoevedorp betaald parkeren krijgt? Komt er een horecabeleid? Behalve een klein terras in de schaduw, lijkt er geen plan voor de horeca te zijn, terwijl de bewoners zich verheugen op een bruisend dorpscentrum met terrasjes. Hoe moeten vrachtauto’s, bussen en bewoners rijden nu de Robert Kochstraat wordt gewijzigd? Bewoners ervaren overlast van de jeugd, sommige jongeren vervelen zich, maar de gemeente lijkt nog geen beleid voor de jeugd te hebben. Al deze vragen zullen we blijven stellen aan de gemeente”, bereidt Bart voor.

De werkgroep centrum van de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp roept bewoners dan ook op om op donderdag 8 september naar de bijeenkomst in het dorpshuis te komen. Bezoekers krijgen een presentatie over de keuzes in sfeer en bouwstijl. Welke sfeer en bouwstijl past bij het dorp? Bewoners kunnen hierover zelf oordelen.

Voor meer informatie: www.hallobadhoevedorp.nl. Ook kan Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp meer leden gebruiken. Dat kan voor 12 euro per jaar. Meer informatie via: www.dorpsraadbadhoevedorp.nl.


Dit is de tweede keuze van bewoners.

Afbeelding
Afbeelding
Maar dit was de eerste keuze van bewoners van Badhoevedorp.