Badhoevedorp wil geen kopie van Hoofddorp worden

Algemeen
De foto is genomen vanaf de plek waar de A9 liep. De achteloze voorbijganger zou ook zeggen dat er wel wat vernieuwing aan te pas mag komen.
De foto is genomen vanaf de plek waar de A9 liep. De achteloze voorbijganger zou ook zeggen dat er wel wat vernieuwing aan te pas mag komen. (Foto: René Kater)

BADHOEVEDORP - Bij aankomst bij het Dorpshuis was het al duidelijk te zien aan de overvolle parkeerplaats. De geagendeerde informatiebijeenkomst over het Beeldkwaliteitsplan voor Badhoevedorp had veel dorpelingen getrokken. De gemeente Haarlemmermeer organiseerde vorige week donderdag deze avond om het plan voor het centrumgebied te presenteren. Want het centrum is wel aan vernieuwing toe. De gemeente was voor de zomervakantie teruggehaald door de Dorpsraad Badhoevedorp. Er zou al worden besloten over de plannen voor het centrumgebied van het dorp zonder de bewoners te consulteren. 

Titia Hartvelt

De avond werd dan ook druk bezocht door inwoners die nogal wat noten op hun zang hadden. De gemeente was voorbereid, want een speciaal voor deze gelegenheid uitgenodigde gespreksleider had blijkbaar de opdracht mee gekregen om zoveel mogelijk meningen in de kiem te smoren. Dat lukte hem verschillende keren op een disrespectvolle manier, maar sommigen lieten zich daardoor niet van hun stuk brengen.

Heikele punt

De sfeer was daardoor extra gespannen. Het grootste heikele punt was de beloofde jaren ‘30-stijl die de Badhoevdorpers is beloofd en zij niet in de plannen hebben kunnen terugvinden. Het verweer van de projectontwikkelaars dat er wel degelijke kenmerken uit die stijl zijn terug te vinden in de gestapelde bouw, werd sarcastisch weg gelachen. “De stijl past niet in de huidige setting van het dorp”, vinden veel bewoners. “Het zou de kunst van een architect moeten zijn om dat wel te bereiken.” De kleinschaligheid van het dorp willen bewoners behouden. Jaren ‘30-stijl betekent voor Badhoevedorpers mooie grondgebonden woningen met stijlkenmerken en geen gestapelde bouw met platte daken. Maar ja, het omleggen van de A9 heeft geld gekost en dat moet worden terugverdiend. Dus er moeten onder andere veel woningen komen. Daar zitten veel jongeren en ouderen, volgens een enkele voorstander, van het plan wel op te wachten. Ouderen willen kleiner wonen en voor jongeren zijn er te weinig mogelijkheden om in hun geboortedorp zelfstandig te gaan wonen.

Enquête

Eén van de bewoners in de zaal reageerde: “Sinds 2018 woon ik in Quatrebras en ik heb destijds de enquête van de gemeente over mijn wensen toen online ingevuld. Ik heb gekozen om te wonen in Badhoevedorp, omdat ik het schattige van de kleine dingen hier leuk vind. De details in de verschillende beelden zijn mooi, maar de beelden van het plein lijken te veel op Hoofddorp. Als ik bij die sfeer had willen wonen, dan had ik daar indertijd wel voor gekozen.” Het waren slechts sfeerplaatjes waar de gemeente mee kwam, maar die veroorzaakten juist de onrust over de grootschaligheid. Dan is er nog de wekelijkse markt. Is daar nog wel plek voor, vroegen bewoners zich af toen er sprake van was dat de markt misschien wel moet uitwijken naar de Zeemanlaan.

Vermakelijk

Slechts een enkeling kan warm worden van de plannen van de plannen van de gemeente. “Het is vermakelijk wat hier gebeurt, maar weinig constructief¨, fluistert iemand in het publiek. “Ik ben blij met verandering, want nu is het ook niks. Maar ik heb ook niks nieuws gehoord”, zegt de bewoner, die het merendeel van de aanwezigen schaart onder het ‘oudere deel van de bevolking die de vernieuwing waarschijnlijk toch niet meer gaat meemaken en bang is voor verandering’. Hij kijkt om zich heen of er jongere generaties aanwezig zijn. “Die zijn het waarschijnlijk eens met de plannen en zijn thuis gebleven”, luidt zijn conclusie.

De presentatie wekte geen vertrouwen bij de aanwezigen over de toekomst van hun dorp. Desalniettemin had de gemeente toch behoefte om dat te checken middels een snelle enquête ter plekke in de zaal. Over de uitkomst werd met het publiek gesproken. Ook daar was niets nieuws te ontdekken en waren de reacties net als in het eerste deel van de bijeenkomst: boos en geïrriteerd.

Mening van bewoners

Boos en geïrriteerd over het feit dat de gemeente haar eigen gang lijkt te gaan en de vernieuwing voor Badhoevedorp vooral laat leiden door het programma van de projectontwikkelaars en niet door de mening van bewoners. Hoe mooi kan het zijn dat vrijgekomen ruimte in een dorp door het omleggen van een snelweg opgevuld kan worden met nieuwe en frisse voorzieningen waar groot draagvlak voor is bij bewoners. Want dat de boel wel wat vernieuwing kan gebruiken, daar lijkt iedereen het wel over eens. 

De vraag is alleen hoe?


Waar zitten de jaren ‘ 30-stijlkenmerken in het plan van de gemeente? Wie het weet mag het zeggen.

Afbeelding