Taalakkoord voor laaggeletterdheid

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - In de regio Groot-Amsterdam is veertien procent van de mensen in de leeftijd van 16 tot 65 jaar laaggeletterd. In Haarlemmermeer ligt dat percentage op 12. De gemeente Haarlemmermeer wil laaggeletterdheid bestrijden en heeft daarom een regionaal akkoord ondertekend.

Laaggeletterd zijn betekent dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden en komt zowel voor onder mensen met een migratieachtergrond als mensen die Nederlands als moedertaal hebben.

Armoede

Laaggeletterden staan bij voorbaat op een 1-0 achterstand in de maatschappij omdat ze niet volledig kunnen meedraaien. Het feit is dat laaggeletterden vaker moeite hebben om een baan te vinden en daardoor een grotere kans om langdurig in armoede te leven. De helft van de mensen met problematische schulden is laaggeletterd. Kinderen die opgroeien in armoede hebben een grotere kans om laaggeletterd te worden.

Al met al kost laaggeletterdheid de samenleving jaarlijks 1 miljard euro. Vandaar het zogenaamde Taalakkoord. Gemeenten, werkgevers en maatschappelijke organisaties in de regio hebben besloten dat samenwerken nodig is om laaggeletterdheid terug te dringen. Door te tekenen verbinden de partijen die zich aansluiten bij het Regionaal Taalakkoord Groot-Amsterdam zich aan die opgave. In gemeente Amsterdam bestaat al een Taalakkoord waarbij meer dan 60 organisaties zijn aangesloten. Samen ontplooien zij activiteiten tegen laaggeletterdheid in de eigen organisatie.

Uitgerold

Regionaal Het Taalakkoord wordt nu uitgerold in de hele regio waardoor ook organisaties uit Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn, Haarlemmermeer en De Ronde Venen activiteiten kunnen organiseren om laaggeletterdheid onder werknemers aan te pakken.

“Taal is het middel om je uit te drukken en jezelf begrijpelijk te maken. Met deze regionale aanpak kunnen we mensen helpen om taal beter onder de knie te krijgen. Taal verbindt mensen en zet ze in hun kracht om onderdeel te zijn van onse samenleving”, aldus wethouder Charif El Idrissi van Werk & Inkomen, Arbeidsmarktbeleid.