Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Toewijzen sociale huurwoningen verandert

Algemeen

HAARLEMMERMEER -  Iedereen die ingeschreven staat bij WoningNet Stadsregio Amsterdam en Woonmatch Waterland krijgt begin volgend jaar met een nieuw systeem voor het toewijzen van sociale huurwoningen te maken. De veranderingen betreffen de woningzoekenden in 14 gemeenten in deze regio, waaronder Haarlemmermeer. 

In de huidige situatie zijn wachtpunten, oftewel de inschrijfduur, bepalend. Ook kan een woningzoekende urgent zijn, bijvoorbeeld na een woningbrand of om sociaal-medische redenen. In het nieuwe systeem blijven wachtpunten en urgentie een belangrijke rol spelen maar er komen zoekpunten, situatiepunten en startpunten bij. Dat biedt kansen aan vooral diegenen die dringend op zoek zijn naar een woning maar die nog nauwelijks of geen inschrijftijd op hun naam hebben en dus ook weinig of nul wachtpunten.

Punten   

Wachtpunten staan voor de inschrijftijd bij WoningNet of Woonmatch Waterland. Elk jaar komt er een wachtpunt bij. Wachtpunten vervallen pas als de woningzoekende een nieuwe woning accepteert. Dan gaat de teller terug naar nul.  

Startpunten zijn er alleen voor jongeren met een jongerencontract die in Amsterdam of Zaanstad wonen.  Als hun contract binnen een jaar afloopt kunnen zij éénmalig 10 startpunten krijgen. Voorwaarde is wel dat zij zelf voor die tijd genoeg hebben gedaan om een woning te vinden. 

Zoekpunten zijn er voor iedereen. Iedereen kan ze zelf opbouwen. Voor vier of meer reacties per maand, wordt één zoekpunt bijgeschreven. 

De situatiepunten zijn bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig hebben omdat zij uit elkaar gaan en kinderen hebben of bij een ander gezin inwonen en dus geen eigen woning hebben. Situatiepunten zijn er ook voor pleegjongeren of voor degenen met een wmo-ondersteuning.

Geen oplossing

Het nieuwe puntensysteem is geen oplossing voor het woningtekort. In deze regio moet nog altijd ruim tien jaar worden gewacht op een sociale huurwoning. Wel zorgt het nieuwe systeem ervoor dat een groep woningzoekenden die nu niet aan bod komt, straks de kans krijgt om eerder een woning te vinden. Voor degenen die een woning huren maar die niet écht op zoek zijn, verandert er weinig. Hun inschrijftijd wordt straks omgezet in wachtpunten. Ook als zij gebruikmaken van de regeling vervallen woonduur krijgt zij wachtpunten voor die jaren.  

Voor meer informatie: www.socialehuurwoningzoeken.nl.

Afbeelding
Inschrijving Mega- sport en spelfestijn Haarlemmermeer gestart Algemeen 5 dec, 15:21
Afbeelding
Tafeleenden in de Houtrakpolder Algemeen 4 dec, 22:19
Afbeelding
Zondagmiddagpodium presenteert Café Dansant met Dennis Isidora in Hoofddorp Algemeen 4 dec, 12:26
Afbeelding
Drystack profiteert nog steeds van winst OVNH: ‘Zelfs vanuit Australië was er interesse’ Algemeen 2 dec, 16:10
Afbeelding
De Heeren van Haerlem in The Shack Algemeen 2 dec, 14:24
Afbeelding
Derde Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 voor Van Eesteren Museum Algemeen 2 dec, 10:56
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen? Algemeen 1 dec, 16:00
Afbeelding
Herstel eilanden voor bedreigde diersoorten Algemeen 1 dec, 14:13
Afbeelding
Open Huis bij Broedplaats BOGOTÁ in Halfweg Algemeen 1 dec, 08:45
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 30 nov, 08:40
Afbeelding
Zondagmiddagpodium met klassieke folkmuziek in Badhoevedorp Algemeen 29 nov, 13:51
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlemmermeer

Op Rodi Haarlemmermeer volg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer. Rodi Haarlemmermeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlemmermeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer in je mailbox.