Mokumse Mikmak 2023: anekdotes, uitspraken, quizjes en meer over Amsterdam

Algemeen
Afbeelding

AMSTERDAM - Een scheurkalender voor de echte, kersverse of voormalige Amsterdammer is het weer geworden. Een kalender over al het moois, grappigs en nostalgisch uit onze hoofdstad. Uitgeverij Leessst en Westerpostjournalist Shirley Brandeis presenteren met trots de nieuwste editie van de Mokumse Mikmak. Nu te koop in de lokale boekwinkel en via www.mokumsemikmak.nl.

Shirley Brandeis

‘Wat zei Marja voor vies woord op de Ferdinand Bolschool in 1960?’

“Die is niet van de groenteboer!”, “Hoeveel bijdehandjes heb jij gegeten?”, “Da’s gelul in een blikje!” Adrem, geinig en soms een korte doordenker waarna het kwartje keihard valt. Dit soort typische Amsterdamse uitspraken vullen samen met nog veel meer de scheurkalender over Mokum. De hele mikmak staat erop; vandaar de naam.

94 bakkers over de Wallen

Amsterdammers vertellen op de Mikmak over hun ervaringen in hun Mokum. Zoals baldadige Frans over zijn tienerjaren in Noord, waarin de putdeksels je soms om de oren vlogen. Of Hans, die als jonge Fries in Geuzenveld een nieuwe wereld ontdekte. En neem Lonneke die ooit 94 bakkers over de wallen rondleidde en Wimpie die met zijn Amsterdamse humor de dienstplicht in het zuiden van het land wat aangenamer, maar ook lastiger voor zichzelf, maakte. En als cliffhanger voor nu: wat zei Marja voor vies woord op de Ferdinand Bolschool rond 1960 en wat voor toeval trof de moeder van Lidia ooit op de Huishoudbeurs?

Koekjesbrug

Je leest het dag na dag, aangevuld met quizjes en weetjes (waarom is er een plantsoen naar Suze Groeneweg genoemd en heet de Koekjesbrug zoals ie heet?), met oude krantenknipsels over de draaiorgelstaking en de actiegroep tegen een parkeergarage bij de Bijenkorf en met de 1-aprilgrap in het Rijksmuseum. 

‘Soms in de woonkamer of keuken aan de muur, maar meestal op het toilet’

Wegens succes is de rubriek ‘Op de Dam’ onveranderd gebleven en werd een nieuwe rubriek over toeristenervaringen toegevoegd. Ook is Tante Wie er weer met dit keer een smartlap over de Jordaan van toen, wordt er stilgestaan bij belangrijke dagen als Koningsdag, Sinterklaas, Ramadan en Pride en zien we Mokum veranderen in de serie ‘Mokum verandert’.

“Een scheurkalender voor de geboren en getogen Amsterdammer, voor de verhuisde Amsterdammer met heimwee én voor de nieuwbakken bewoners van de hoofdstad,” zo wordt de Mokumse Mikmak omschreven door de makers, die merken dat de kalender zowel in als ver buiten de Amsterdam zijn weg vindt en bij velen een vaste plek in het interieur heeft. “Soms in de woonkamer of keuken aan de muur, maar meestal op het toilet.”

Ook zo’n gezellige mikmak van verhalen en meer hebben? De kalender is zowel online als in de boekwinkel te koop. Onder andere bij Meck en Holt (Tussen Meer 56), De Nieuwe Boekhandel (Bos en Lommerweg 227) en Scheltema (Rokin 9). Winkelprijs €16,95. ISBN: 9789491863721. 

Zie ook mokumsemikmak.nl en voor meer informatie: info@mokumsemikmak.nl