Wethouder Ruigrok onthult sculptuur Ginkgo in Park Zwanenburg

Algemeen
De kunstenaar en de wethouder proosten samen op het kunstwerk.
De kunstenaar en de wethouder proosten samen op het kunstwerk. (Foto: Peter Vreeswijk)

HAARLEMMERMEER - In aanwezigheid van onder andere medewerkers van het recreatieschap Spaarnwoude, leden van de klankbordgroep ‘Kunst in de openbare ruimte Haarlemmermeer’ en leden van de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg, heeft Marja Ruigrok samen met kunstenaar Piet Warffemius afgelopen woensdag, onder barre weersomstandigheden, sculptuur Ginkgo onthuld.

Saskia Vreeswijk

“Het beeld is hier prachtig op zijn plaats, in dit mooie groene gebied, vol met bomen, struiken en planten en is dan ook een waardevolle en beeldende toevoeging aan Park Zwanenburg en de omgeving”, zo begon zij haar toespraak. De Japanse notenboom, de Ginkgo, staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven.

Corona

Dat inspireerde burgemeester Marianne Schuurmans en het leek haar een waardig en troostrijk idee om corona en de onthulling van de Ginkgo met elkaar te verbinden.” Tijdens corona was er nagenoeg geen gelegenheid om afscheid te nemen van onze dierbaren. We herinneren ons allemaal de beelden uit verpleeg- en verzorgingshuizen waar mensen alleen moesten sterven en alleen achter glas afscheid konden nemen”, zo vindt de burgemeester.

Troost

“Voor alle mensen die dit soort onmenselijke taferelen hebben moeten meemaken, plaatsen we nu de Ginkgo, om troost te zoeken bij elkaar, samen te zijn en te huilen als je dat wilt”, zo vervolgde Ruigrok.

Om nagenoeg te eindigen met de woorden: “Kunst verlevendigt, kunst kleurt en kunst beurt op. Maar boven alles is kunst ook troost. Kunst leert ons kijken naar de schoonheid van het leven. Die begint met de geboorte en eindigt met de dood. Tijdens corona was het helaas niet voor iedereen weggelegd dit op een waardige manier te doen. Vandaar dat we iets nodig hebben om ons daarbij te helpen. De Ginkgo kan deze functie vervullen.”

Kunstenaar

Daarna gaf kunstenaar Warffemius nog een korte toelichting op het kunstwerk. “Als je naar zo’n boom kijkt dan zie je de zigzaggende manier van groeien. Een boom ontwerpen in zijn geheel is voor mij te ingewikkeld. Ik ga terug naar de essentie.” Hij gaf verder aan dat de Ginkgo de enige boom die doorging na de alles verwoestende atoombommen op Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De boom heeft een symbolische waarde en verbindt de hemel met de aarde. Het idee om een verbinding te maken met corona spreekt hem erg aan.

Tenslotte werd de onthullingshandeling, onder applaus van de aanwezigen, verricht door Ruigrok en Warffemius. Er werd nog enige tijd nagepraat met een glaasje en gebakje.