Vrijdag 9 december: de Duurzame Banenmarkt voor werkgevers en werkzoekenden

Algemeen
Eerdere edities van de Duurzame Banenmarkt werden goed bezocht.
Eerdere edities van de Duurzame Banenmarkt werden goed bezocht. (Foto: aangeleverd)

Duurzame Banenmarkt voor werkgevers en werkzoekenden

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - Na eerdere succesvolle (lees: drukbezochte) edities is er weer een Duurzame Banenmarkt. Op vrijdag 9 december stellen bedrijven in de duurzame sector zich voor aan werkzoekenden uit Nieuw-West die een afstand tot de arbeidsmarkt voelen. De Westerpost sprak met Rahma el Mouden. Zij is betrokken is bij het organiseren van de banenmarkt en zal deze aanstaande vrijdag om 11 uur officieel in De Wachter in Osdorp openen.

Wat een mooi initiatief!
‘Zeker. En hard nodig in stadsdelen als Nieuw-West, Zuidoost en Noord. In verhouding tot andere delen van de stad wonen daar veel kwetsbare mensen, waarvan een deel afstand tot de arbeidsmarkt voelt. Mensen zonder netwerk bijvoorbeeld, of die al langdurig werkeloos zijn of helemaal nog nooit gewerkt hebben. Mensen die eigenlijk niet meeprofiteren van de welvaart in onze stad. Want ondanks de crisis gaat het goed met de economie. Deze mensen willen we dicht bij het aanbod brengen, bij mogelijke werkgevers, met name in de technische en sociale sector.”

Wie bedoelt u met ‘we’?
“Samen aan de Slag, dat samen met Startpunt en Oranje Energie (en met medewerking van het stadsdeel en dankzij Europese middelen) de Duurzame Banenmarkt organiseert. Samen aan de Slag is een coöperatie van organisaties in Nieuw-West, waaronder STOC, SW-SL en Zone3. Die laatste organisatie heb ik overgenomen nadat ik de leiding van mijn bedrijf, MAS Dienstverleners, heb overgedragen aan mijn dochter Oumaima el Mouden. Zone3 is een PSO gecertificeerde sociale firma die diensten zoals schoonmaak, onderhoud en groenvoorziening aanbiedt. Hierbij werken we specifiek met de doelgroep die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Deze kwetsbare doelgroep help ik graag. Daarom zijn we ook aangesloten bij de Samen aan de Slag coöperatie, die bewoners die afstand tot de arbeidsmarkt ervaren ondersteunt.”

Waarom is de banenmarkt duurzaam?
“We hebben een grote opgave wat betreft de energietransitie en de overheid kan het niet alleen. We moeten genoeg mensen opleiden voor deze opgave. Dus hoe goed is het idee om werkzoekenden, en trouwens ook mensen die vrijwilligerswerk of een stageplek zoeken, te koppelen aan bedrijven op het gebied van duurzaamheid? Op een laagdrempelige, toegankelijke manier; in eigen buurt. Waar ze zich tegelijkertijd kunnen presenteren aan aanwezige bedrijven. Het werkt, want de vorige edities was de opkomst groot. We hebben zo al heel wat mensen en bedrijven aan elkaar kunnen koppelen. Bedrijven als de FIXBrigade, Hermans Groep, Solar Sedum, Ampliar, Techgrounds, !WOON, Lens Energie, Klimaatroute en dus ook Zone3 en MAS.”

Wat is uw persoonlijke drijfveer?
“Ik begrijp deze doelgroep heel goed, omdat vroeger ook niemand in mij geïnteresseerd was. Ik sprak de taal niet en had geen opleiding. Ik heb mezelf daaruit kunnen trekken, heb mijn eigen bedrijf opgericht en heb altijd, sinds 1977, graag met kwetsbare mensen gewerkt. Als directeur, en ook daarvoor, kwamen mensen geregeld naar me toe met hulpvragen. Eigenlijk ben ik al mijn hele leven een vraagbaak. Omdat ik weet hoe het is als je er niet uitkomt en omdat ik graag help. Ik wil me, nu ik geen leiding meer geef bij MAS, de komende jaren volledig inzetten voor deze doelgroep.”

Vrijdag 9 december is deze doelgroep dus welkom.
“Heel welkom! Na de opening om elf uur kunnen mensen als op een echte markt langs de kramen om in gesprek te gaan met werkgevers over hun vacatures, opleidingsmogelijkheden en vrijwilligerswerk. Is er een vacature die je interessant vindt, kun je zelfs meteen reageren. En ook is er de mogelijkheid jezelf te pitchen, om te laten zien wie je bent en wat je kunt. De Duurzame Banenmarkt is dus voor iedereen die geïnteresseerd is in nieuwe kansen, de duurzaamheidssector en een toekomstbestendige baan. Voor werkgevers die mensen zoeken én voor mensen die aan de slag willen gaan.”

De Duurzame Banenmarkt is op vrijdag 9 december van 11 tot 13 uur in De Wachter aan de Wolbrantskerkweg 54 in Osdorp. Toegang is gratis. Aanmelden kan via duurzamebanenmarkt@gmail.com Voor meer informatie: 06-18527051.