Zwanenburgse Rie Sloot-Sprenkels 100 jaar

Algemeen
Mevrouw Rie Sloot-Sprenkels is 100 jaar geworden.
Mevrouw Rie Sloot-Sprenkels is 100 jaar geworden. (Foto: Peter Vreeswijk)

ZWANENBURG - Mevrouw Rie Sloot-Sprenkels vierde zaterdag 28 januari haar 100ste verjaardag in woonzorgcentrum Eigen Haard aan de Sparrenlaan. Uiteraard kon de familie deze gebeurtenis niet ongemerkt voorbij laten gaan. De recreatiezaal in Eigen Haard zat vol kinderen, kleinkinderen, achter-klein kinderen en neven en nichten, toen burgemeester Marianne Schuurmans haar opwachting maakte.

Saskia Vreeswijk

“Ik zie hier niemand zitten die honderd jaar is”, sprak zij. En vervolgens “Oh bent u dat; u ziet er uit als tachtig jaar.” Daarna overhandigde de burgemeester een mooie bos bloemen aan Rie Sloot. Na een fotomoment volgde nog een geanimeerd gesprek onder het genot van een kop koffie met taart. In het bijzijn van alle familie las dochter Lia de felicitatiebrief voor die zij voor deze gelegenheid had ontvangen van de koning en koningin.

Danspartij

Honderd jaar geleden werd Rie Sprenkels geboren in Ossendrecht. Op haar twaalfde jaar verhuisde het gezin naar Amstelveen. Op latere leeftijd leerde zij haar man kennen tijdens een danspartij in de Nes in Amsterdam. Zij trouwden, gingen wonen aan de Wittekade en kregen vier kinderen: drie jongens en een meisje. 

Rie is haar leven lang coupeuse geweest. “We liepen dus altijd in eigengemaakte kleding. En dat werd niet altijd op prijs gesteld”, zo stelt een van haar zonen. In 1990 ging het echtpaar wonen op de boerderij in Wernhout. Hun oudste zoon heeft in een van de stallen een driekamerwoning laten bouwen. Haar man kwam in 1997 te overlijden. Uiteindelijk ging Rie in 2018 bij haar dochter Lia in Zwanenburg wonen en sinds 2020 woont zij in woonzorgcentrum Eigen Haard.