’Liefde in de Tweede Wereldoorlog’ in Crash Museum

Algemeen
Een bruiloft in oorlogstijd.
Een bruiloft in oorlogstijd. (Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Over de ’liefde’ in de Tweede Wereldoorlog is heel wat te doen geweest en nog steeds. Ook toen kreeg men vlinders in de buik, in de schuilkelder of gewoon op straat. De band tussen liefde en oorlog is intiem en zo oud als de mensheid zelf. Liefdesaffaires en liefdesverdriet worden onder doodsbedreiging intenser beleefd.

In het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ‘45 wordt hierover een lezing gehouden op zaterdag 11 en zondag 12 februari. 

In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog merkten Nederlanders weinig van de bezetting. Er was weinig schaarste, de schouwburg was geopend en avond aan avond werd in menige uitgaansgelegenheid gedanst. Veel jonge vrouwen vielen voor de charmes van de bezetters. Die verschilden zo van de Nederlandse mannen, ze waren romantisch, hoffelijk en zagen er goed uit in hun strakke Wehrmacht-uniform. De meeste Duitse soldaten waren niet de wrede bruten die we kennen uit de films. Voormalige ’moffenmeisjes’ schetsen het beeld van jongens die heimwee hebben naar huis en met tegenzin de dienstplicht vervullen.

Onmogelijke relaties

Tijdens de lezing wordt verteld over onmogelijke relaties tussen onderduikers en verzetslieden, over Nederlandse vrouwen met Duitse soldaten, over huwelijken in Westerbork. Ook in Nederlands-Indië heeft zich op dit gebied veel afgespeeld. Dat wordt belicht aan de hand van het persoonlijke verhaal van een Japanner en een Belgische dame. Ook wordt verteld over de ’Troostmeisjes’ in de Oost. Het is een indringend verhaal over liefde, de risico’s en gevolgen daarvan.

De lezing op zaterdag 11 en zondag 12 februari wordt verzorgd door Rick Franke en vindt beide dagen om 13:00 uur plaats. Bezoekers van het museum kunnen deze lezing gratis bijwonen.

Toegang

Het museum is geopend op zaterdag en de tweede zondag van de maand van 10.30 tot 16.30 uur. De toegang bedraagt 7 euro 50 voor volwassenen en 4 euro voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting, veteranen en kinderen jonger dan 7 jaar hebben gratis toegang.

Reserveren kan via: www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.

Per rondleiding kan een beperkt aantal deelnemers worden toegelaten.
Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ‘45: www.crash40-45.nl.