Meet & Greet-event voor vmbo-leerlingen succes

Algemeen
Leerlingen een dagje aan de slag in een bedrijf.
Leerlingen een dagje aan de slag in een bedrijf. (Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - De eerste aftrap van het evenement MGE in Claus Park Collection, het event waarbij de drie O’s samen komen: Onderwijs, Ondernemers en Opleidingen, is geweest. Tweede klas vmbo -leerlingen van alle vo-scholen uit de Haarlemmermeer kregen de kans om kennis te maken met vele beroepsvelden uit de regio Haarlemmermeer. Kennismaken met beroepskrachten en het gesprek aangaan over het beroep om vervolgens een dag mee te lopen in het bedrijf.

Beide dagen waren voor vele ondernemers/beroepskrachten én leerlingen zeer geslaagd. Er zijn veel contacten gelegd en leerlingen hebben een beter beeld gekregen van verschillende beroepen en de bijbehorende opleidingen op het mbo. Ook bedrijven en mbo’s hebben zich op de kaart gezet en onderling kunnen netwerken. Dit alles met de slogan: Samen leiden we de beroepskrachten van morgen op!

Beroepsvelden

Tijdens het Meet-Greet Event werden de leerlingen met een bus van school opgehaald om vervolgens aan te komen bij Claus Park Collection in Hoofddorp. Daar werden ze opgewacht door ongeveer negentig bedrijven die met zijn allen vertegenwoordigd waren door ongeveer 275 beroepskrachten. Leerlingen konden bij tien verschillende beroepsvelden informatie inwinnen over diverse beroepen. De beroepsvelden waren vertegenwoordigd door beroepskrachten uit de regio die zoveel mogelijk in uniform de leerlingen te woord stond. Ook diverse mbo’s uit de regio waren van de partij om de leerling informatie te geven welke opleidingen passend is bij de verschillende beroepen.

Spannend

Daarna konden de leerlingen uit het vmbo een dagdeel meelopen in het gekozen bedrijf. Een hele happening. 900 tweede klas leerlingen gingen zelfstandig naar het bedrijf. Voor velen spannend, maar al gauw bleek alles zeer de moeite waard. Bedrijven waren deze dag vrij in het maken van een programma. Zo waren er rondleidingen door bedrijven werd er vooraf iets meer verteld over het bedrijf, maar bovenal konden de leerlingen praktisch aan de slag door iets te doen. Zagen, timmeren, bedienen, eten voorbereiden, eigen ontwerpen maken, T-shirt bedrukken. Te veel om op te noemen. Alles met als doel de vmbo’er te laten zien en te laten ervaren wat verschillende beroepen allemaal inhouden, zodat hij/zij straks een betere keuze kan maken richting zijn vervolgopleiding en uiteindelijk zijn welverdiende plek kan veroveren in de arbeidsmarkt.

Volgend jaar in 2024 zal het event wederom georganiseerd worden. Voor meer informatie en voor aanmelding voor deelname 2024: https://www.meetgreetexperience.nl/