Vergroeningsacties in Haarlemmermeer van start

Algemeen
Wethouders maken een fictieve wijk klimaatbestendig.
Wethouders maken een fictieve wijk klimaatbestendig. (Foto: Jur Engelchor)

HAARLEMMERMEER - De twee vergroeningsacties van NMCX, Centrum voor Duurzaamheid, zijn officieel geopend. Deze acties hebben tot doel Haarlemmermeer groener én klimaatbestendiger te maken. Beide komen voort uit het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving door de gemeente. De aftrap gebeurde naast een door bewoners geïnitieerde buurttuin in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch.

Wethouder Charlotte van der Meij  met Klimaat en Energie in de portefeuille opende het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen. Een actie die zich richt op het onttegelen en vergroenen van privétuinen. Hiermee wordt wateroverlast en hittestress voorkomen. 

Adopteren

Wethouder Marjolein Steffens  van Fysieke Leefomgeving startte de actie ‘Meer biodiversiteit, help jij ook een handje?’. Dit heeft als doel bewoners te stimuleren om stukjes grond in de openbare ruimte te adopteren en te vergroenen. Haarlemmermeer zet volop in op vergroening, vergroting van de biodiversiteit en een klimaatbestendige inrichting van de openbare ruimte.

Regentonnen

Tijdens het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (HaKa) gaan deelnemers met elkaar de strijd aan wie het hoogste percentage vierkante meter aan tegels uit zijn of haar tuin verwijdert. De hoofdprijs is een Gamma cadeaubon van vijftig euro voor de best presterende vijf deelnemers. Daarnaast ontvangen de eerste vijftig deelnemers met een huurwoning van Ymere een tuincadeaubon van dertig euro. Het Hoogheemraadschap Rijnland stelt dit jaar veertig regentonnen beschikbaar voor de deelnemers die zich als eerste inschrijven. De helft hiervan wordt geïnstalleerd door hoveniersbedrijf Le Gardinier. De gewipte tegels worden gratis bij de deelnemers thuis opgehaald met een elektrische vrachtauto van Dura Vermeer. Maar eigenlijk zijn alle deelnemers winnaar want met een groene tuin is er minder kans op wateroverlast en hitte, en van een groene tuin word je ook nog eens gelukkiger.

Vergroenen

De actie ‘Meer biodiversiteit, help jij ook een handje?’ zet bewoners aan om hun straat te vergroenen door het adopteren van een boomspiegel of het aanleggen van een buurt- of geveltuintje. Deelnemers die zich aanmelden ontvangen uitgebreide uitleg, inspiratie en tips, en praktische ondersteuning bij de uitvoering. Door de omgeving te vergroenen wordt de buurt mooier, klimaatbestendiger, en de lucht gezonder. Bovendien zorgt het voor verkoeling in de warmer wordende zomers. Ook schept een groene omgeving een fijne sfeer in de buurt.