Halfwegse Sport Club (HSC) De Bataaf 100 jaar!

Algemeen
Wethouder Mariëtte Sedee overhandigde het bestuur een eremedaille.
Wethouder Mariëtte Sedee overhandigde het bestuur een eremedaille. (Foto: Foto’s: Peter Vreeswijk)

ZWANENBURG - Rond de klok van drie uur stroomden afgelopen zaterdag leden, oud-leden en andere belangstellenden toe in het clubhuis aan de Kinheim om samen het 100-jarig bestaan van de Halfwegse Sport Club (HSC) te vieren. Vóór het officiële gedeelte konden de aanwezigen vast kennis nemen van een powerpoint presentatie over 100 jaar De Bataaf en de vele krantenknipsels bewonderen over het 30-, 40- en 50-jarig bestaan van deze club.

Saskia Vreeswijk

Om 16.15 uur maakte wethouder Mariëtte Sedee van Sport haar opwachting. Zij begon met een woord van dank aan de mevrouw die haar leesbril aan haar afstond. Per ongeluk had zij haar zonnebril in haar handtas gestopt. “Beste Bataven of moet ik zeggen Batavieren?“, begon zij haar toespraak. En vervolgens “Voor de gelegenheid ben ik me gaan verdiepen in De Bataven, een krijgshaftig volkje. Het heeft uiteindelijk geleid tot de Bataafse republiek. De Bataaf kan terugkijken op een rijke historie, maar is ook met zijn tijd meegegaan”, zo sprak zij. Hiermee doelend op de vele takken van sport die inmiddels kunnen worden beoefend bij De Bataaf: van wielrennen, BMX, spinning, wielercross tot toerfietsen. Maar ook wordt er gehandbald door VOS en Schaats- en Skatevereniging Zwanenburg maakt gebruik van het terrein. Tenslotte is het terrein ook de thuishaven voor Feestweek Zwanenburg-Halfweg.

Oprichting

Sedee verwees in haar toespraak naar de opmars van de fiets: “In 1917 kon men bij Gaastra een Batavus kopen voor omgerekend 90 euro. Dat was een mijlpaal. De fiets was niet langer het speeltje van de elite maar een nuttig voertuig voor Jan en Alleman”, gaf zij aan. Hiermee verwijzend naar de oprichting van ‘De Bataaf’ op 26 maart 1923. De fiets werd in die tijd in het hele land besproken en bezongen. Volgens haar is een verwijzing naar het lied de ‘eenzame fietser’, van de notabene in Batavia geboren zanger Boudewijn de Groot, dan ook op zijn plaats. Immers het kan volgens haar geen toeval zijn dat deze in Haarlem woonachtige zanger, ergens tussen Haarlem en Amsterdam, bij Halfweg, die fietser is tegengekomen.

Gouden Eremedaille

Sedee gaf aan dat het college niets liever wil dan dat de inwoners dichtbij huis kunnen werken en recreëren en dat allemaal op een duurzame manier. Refererend aan de vele takken van sport die op het Bataaf terrein plaatsvinden, te voet op de schaats of op de fiets, daarmee is De Bataaf in missie geslaagd en dat is een eerbetoon waard. “Daarom wil ik het bestuur vragen naar voren te komen om jullie de eremedaille van Haarlemmermeer te overhandigen”, zo besloot zij haar toespraak.

Minuut stilte

Voorzitter van de vereniging Weite Haaier begon zijn toespraak met een treurige mededeling namelijk het overlijden van hoofdsponsor en oud renner Henk Koopmans. “Hij mocht deze dag helaas niet meebeleven”. Vervolgens vroeg hij de aanwezigen te gaan staan en een minuut stilte in acht te nemen. Daarna gaf hij een schets van een club met een rijke historie. Een club die op nationaal en internationaal niveau ongekende prestaties heeft geleverd in vele, vele clubkampioenschappen, in de Tour de France en de Vuelta. Door corona heeft de club wel een deuk opgelopen, maar door samenwerking met Vos en de schaats- en skeelervereniging is er ruimte gevonden om de kosten te delen. Verder gaf hij aan dat de komst van de BMX baan een enorme impuls heeft gegeven aan De Bataaf. Dit jaar wordt weer een topcompetitie gedraaid met ongeveer 600 deelnemers aan de startlijn. Tenslotte: niet iedereen kan op deze plaats bedankt worden voor zijn of haar inzet. Weite maakte een grote uitzondering voor ‘ome Jan Cornelissen, het oudste erelid van 96 jaar, oud renner en verantwoordelijk voor de bouw van het clubhuis.


Ome Jan Cornelissen, het oudste erelid van 96 jaar, oud renner en verantwoordelijk voor de bouw van het clubhuis

Geschiedenis

Vernoemingswaard is toch nog een stukje historie, hetgeen zowel in de toespraak van Sedee als op de site van de vereniging tot uitdrukking kwam: In de jaren twintig was er grote belangstelling voor de wielersport in Halfweg. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat De Bataaf in 1923 is opgericht. Een van de oprichters, mevrouw Buis van Willigen wordt geacht de naamgeefster van de club te zijn. Dat zit namelijk zo: in de jaren twintig werden in de polder veel suikerbieten geteeld en vervolgens verwerkt tot suiker in de Suikerfabriek CSM op Halfweg. Vele landarbeiders uit het zuiden, met name uit Noord-Brabant, trokken daarom naar Halfweg. Zoals bekend stond de wielersport in het zuiden hoog in het vaandel. Met hun komst namen zij dus ook de liefde en kennis voor deze sport mee. Dat heeft mevrouw Buis van Willigen wellicht op de gedachte gebracht: die arbeiders komen uit het zuiden, zo ook de Batavieren, eeuwen geleden. Daarmee was de naam voor de club geboren: De Bataaf.

Wielerliedjes

Na al dat gepraat werd het tijd voor muziek. De band Stratique begon met het spelen en zingen van een net gecomponeerd clublied genaamd De Bataven met een pakkend refrein: En op de wielerbaan zijn wij niet te verslaan, op wielen met snelle naven, honderd jaar de Bataven. Zo ging het nog een tijdje door met liederen als Houd de ketting strak en Blues Alpe d’Huez. Dit alles onder het genot van een drankje en een hapje.


Het feestje rond het 100 jarig bestaan trok veel leden en oud-leden.