Column Anke - Spitsstrook

Column
Anke Steffers.
Anke Steffers. (Foto: Mirjam de Vries)

door Anke Steffers

Ik begrijp het gewoon niet. Is het schaamte? Is het gemakzucht? Of kent men de verkeersregels niet?

Elke maandag rijd ik voor mijn werk als redacteur naar IJmuiden. En elke week verbaas ik me weer over de vele automobilisten die met een lagere snelheid dan 100 km per uur op de tweede baan blijven rijden op de A9. In de spitstijden is heen en terug de spitsstrook open om het grotere aanbod aan verkeer goed te laten doorstromen.

Hoe vaak komt het niet voor, dat een auto maar blijft doorsukkelen op de tweede baan? Zeeën van ruimte op de eerste baan, maar nee, meneer (of mevrouw) wijkt niet van zijn baan. Soms ben ik dan recalcitrant en passeer zo iemand aan de rechterkant. Wie weet, maak ik iets duidelijk (niet!). Maar meestal houd ik mij wel aan de regels en schiet van de eerste in één keer naar de derde baan om de auto in te halen om vervolgens weer twee stroken over te vliegen terug naar de spitsstrook.

Is de spitsstrook soms alleen opengesteld voor opaatjes en huismoeders? Voor de Suzuki Alto's, de Toyota Yarissen en de Opel Agila's? Is het verboden voor de wat 'modernere' auto's om die strook te gebruiken? Zorgt het voor gezichtsverlies als je gebruik maakt van de spitsstrook, omdat die strook niet stoer is? Is het soms te vermoeiend om van de eerste naar de tweede baan te sturen voor het inhalen van die paar auto's die de 100 km per uur echt nooit zullen halen? Of denken ze, dat, als ze de spitsstrook niet direct aan het begin oprijden, ze er niet meer naartoe mogen bewegen? Doorgetrokken streep, toch?

Hoe dan ook, ik erger me eraan. Al geldt dat ook voor te lang links rijden (als er geen spitsstrook is), bumperkleven, met een slakkengang rijden, bij een rotonde stoppen en dan pas gaan kijken of er iets aankomt, de rotonde verlaten zonder richting aan te geven, inhalen op een 60 kilometerweg waar ik al 65 rijd, enzovoorts…

Kortom, mensen, houd toch een beetje rekening met elkaar op de weg. Geef elkaar wat ruimte en beweeg soepel mee met het verkeer. Dat zou veel irritatie voorkomen. In ieder geval bij mij.