Column Anke - Verboden voor fietsers

Column
Anke Steffers.
Anke Steffers. Foto: Milis Fotografie

Op Twitter zag ik een tweet van een mevrouw die zich ergert aan fietsers die in toenemende mate op het asfalt rijden van de Rijnlanderweg tussen Rijsenhout en Nieuw-Vennep in plaats van op het naastgelegen fietspad. Ik maakte dit van de week ook mee in Ter Aar.

Op de Kerkweg aldaar (zie de foto) reden mijn moeder en ik in mijn auto opeens achterop twee fietsers. Wielrenners wel te verstaan. Mijn moeder kon zich niet inhouden en stak haar hand het raam uit, waarmee ze naar het naastgelegen fietspad wees. Alsof ze niet weten, dat ze niet op de rijbaan mogen fietsen, maar ik had diezelfde neiging. Nu ben ik nogal een wereldverbeteraar, zeker wanneer het het verkeer betreft, maar ik vond het ook echt belachelijk.

We weten allemaal dat er wielrenners zijn, die vinden dat zij de baas zijn op de weg. En ja, ik hoor ze ook al zeggen: 'Op het fietspad is het druk, een botsing met andere fietsers heb je daar zo.' Natuurlijk, ik zag de heren, ze waren ook nog eens met zijn tweeën, maar ik snap gewoon niet, dat je jouw fiets tot de motorvoertuigen rekent. Ja, je rijdt harder dan 'normale' fietsers, maar elektrische fietsen die op volle snelheid gaan, rijden wielrenners eruit. En zij gaan om die reden toch ook niet op de weg fietsen?

En stel dat ik er wel eentje omver zou rijden, dan ben ik als bestuurder van een motorvoertuig aansprakelijk voor de schade, want hij is de kwetsbare verkeersdeelnemer. Of kan ik mij beroepen op artikel 185 WvW, waarin staat dat de bestuurder van het voertuig niet altijd aansprakelijk is voor de schade, als er sprake is van een ongeval waarbij het (deels) de eigen schuld is van de kwetsbare verkeersdeelnemer?

Kerkweg in Ter Aar met het naastgelegen fietspad.