Schilderijenexpositie in De Stompe Toren

Cultuur
Martien van Woerkom in de expositieruimte.
Martien van Woerkom in de expositieruimte. (Foto: Peter Vreeswijk)

SPAARNWOUDE - De Historische Werkgroep Spaarndam exposeert alle zondagen in augustus de acrylschilderijen van de onlangs overleden schilder Peter Balm.

Saskia Vreeswijk

Voorzitter van de Historische Werkgroep, Martien van Woerkom, vermeldt trots dat Peter Balm, jarenlang een trouw lid van de Werkgroep, voor zijn overlijden een schenkingsovereenkomst heeft gesloten waarbij 132 schilderijen in het bezit zijn gekomen van de werkgroep.

Geboren en getogen in Spaarndam, volgde Peter, na zijn opleiding aan de Amsterdamse Grafische School, een schildersopleiding aan de Kunstacademie in Haarlem. Zijn recente werk bestaat vooral uit acrylschilderijen, meestal op doek en soms op paneel. Peter was vaak te zien in de polder en natuurlijk ook in zijn geliefde Spaarndam. Hij had een voorkeur voor de sfeer van gebieden in zijn woon- en werkomgeving. Een zekere fascinatie voor architectonische en industriële onderwerpen is duidelijk zichtbaar, maar ook stads- en dorpsgezichten, landschappen, bruggen, viaducten en snelwegen maakten deel uit van zijn oeuvre, dat dus heel veelzijdig genoemd kan worden. Hij heeft geëxposeerd op diverse plekken in Noord-Holland en Zeeland.

Alle schilderijen worden te koop aangeboden tussen honderd en vijfhonderd euro. De opbrengst komt ten goede aan de werkgroep, die materiaal kan aanschaffen, maar ook activiteiten kan organiseren voor zowel de inwoners van Spaarndam als daarbuiten. Äls eerbetoon aan Peter organiseren wij nu deze expositie in De Stompe Toren aan de Kerkweg in Spaarnwoude, iedere zondag van 12.00 tot 16.00 uur”, zo besluit Martien.