MEERGROEN - `De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat`

Nieuws
MEERGROEN ‘De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat’
MEERGROEN ‘De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat’ rodi.nl

Regio - De Stichting MEERGroen werkt bijna dagelijks aan projecten in onze groene leefomgeving. Oprichter Franke van der Laan en vrijwilligers bij MeerGroen doen vanaf deze plek regelmatig verslag van de werkzaamheden van MEERGroen. Deze week: Roel Cremer.

Na meer dan 15 jaren werkervaring bij TNO Arbeid werd me duidelijk hoe gezondheid en werk samenhangen. Veel mensen worden onnodig ziek van hun werk. Verzuim of verandering van werk kan een oplossing bieden. Maar we zijn er nu achter, dat veel verlies voorkomen kan worden met een gezonde werkomgeving. Bij sommige grote organisaties zien we de aandacht voor een groene werkomgeving groeien. In Nederland is het bedrijvenpark 20|20 daar een mooi voorbeeld van. MEERGroen onderhoudt daar een kas, een groentetuin met bloemenweides ten behoeve van de parkhoreca en een eco-winkeltje. Zonder de inzet van onze vrijwilligers was dit niet haalbaar. Nu de omvang van het vele werk van MEERgroen (door haar vrijwilligers en directeur) voor mij zichtbaar is geworden zie ik de potentie van dit soort initiatieven. Structurele ondersteuning van dergelijke projecten in steden levert een bijdrage aan klimaatvraagstukken. Niet alleen het milieu is gediend bij deze zorg maar biedt ook mogelijkheden in het sociale domein.

Franke van der Laan doet verslag

Naast ‘gewone’ vrijwilligers die een of meer keer per week meehelpen, komen er ook vaak bedrijven of scholen die een dagje komen helpen. Deze manier van werken is leuk voor de reguliere mensen omdat we op zo’n dag lekker opschieten, maar ook voor de mensen die een keer meehelpen, omdat ze in een gespreid bedje komen en wat zij doen gewaardeerd wordt. Afgelopen week had het L’Oreal-kantoor in Hoofddorp hun jaarlijkse ‘Citizin-dag’. Het was het 4e jaar dat ze kwamen meehelpen: het eerste jaar in de kas van Vork en Mes, twee jaargeleden in onze voedseltuin op Park 2020, vorig jaar de bloemenweides van Meermond en dit jaar op Landgoed Groenendaal. Met 34 mensen en 6 man begeleiding kun je in zo’n dag veel doen. Esdoorns moesten er massaal uit om monumentale eiken en beuken meer ruimte te geven. We onderscheiden 4 categorieën bomen: Van 1 punt ( die je er zo uit trekt, 10 punten (1 steek met een spade) , 100 punten (3 minuten werk) en 1.000 punten (een half tot 3 uur werk). Deze dag kostte maar drie spaden het leven bij het verwijderen van de bomen en iedereen had een geweldige dag in de natuur!
Bij MEERGroen komen we altijd handen te kort. Wie geïnteresseerd is om als vrijwilliger te komen meehelpen, kan contact met ons opnemen via: info@stichtingmeergroen.nl