MEERGROEN - `De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat`

Nieuws
MEERGROEN ‘De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat’
MEERGROEN ‘De waarde van onze groene leefomgeving wordt onderschat’ rodi.nl

Regio - De Stichting MEERGroen werkt bijna dagelijks aan projecten in onze groene leefomgeving. Oprichter Franke van der Laan en vrijwilligers bij MeerGroen doen vanaf deze plek regelmatig verslag van de werkzaamheden van MEERGroen. Deze week: Gilian van Dam.
Ik ben Gilian van Dam en stagiaire bij MEERGroen vanuit de Sportvisserijacedemie in Zwolle. De maatschappij lijkt niet te weten wat er allemaal komt kijken bij het beheren van de natuur. Door middel van mijn stage bij MEERGroen heb ik geleerd hoe je ecologisch beheer kunt uitvoeren en dat is heel anders dan het reguliere beheer. Op school leer je enkel de vakken, maar het belangrijkste leer je in de praktijk zoals ik dat gedaan heb bij MEERGroen. Ik heb geleerd dat praktisch inzicht één van de belangrijkste factoren is bij het werken in de natuur. Samen met andere vrijwilligers een stukje natuur beheren en samen genieten van het eindresultaat betekent veel voor mij. In mijn stageperiode kwamen regelmatig nieuwsgierige buurtbewoners kijken naar wat we eigenlijk aan het doen waren en vaak kwamen er reacties zoals dat het onbegonnen werk was wat wij deden. Maar bij Stichting MEERGroen heb ik geleerd altijd de uitdaging aan te gaan en ook voor mij is daarbij geen uitdaging te groot!

Franke van der Laan doet verslag

Klimaatverandering geeft extra hittestress in steden, maar die extra warmte kan gebufferd worden met meer groen. De stichting MEERGroen werkt daarbij hard aan allerlei vormen van vergroening. Meestal gaat het dan om stukjes land in gemeentebeheer, maar soms ook om bedrijventerreinen. Zo beheren we na 6 jaar ruim 40 terreinen in 6 gemeentes en met een oppervlakte van 150 ha. De natuur toont ons het meest circulaire proces dat we kennen. Vele jaren was de houding van de mens lineair, gericht op verbruik en vaak vernietiging. Onder zware druk van het vervuilde en verwaarloosde milieu is er nu urgentie om menselijk handelen ook circulair te maken. Deze bewustwording en het in balans brengen van onze relatie met de natuur is de grote uitdaging waar we voor staan. Werken in het groen heeft vele voordelen naast technologische oplossingen. Een groene werk- en leefomgeving draagt bij aan welzijn en gezondheid, productiviteit in bedrijven, aantrekkelijkheid van werkplekken en verminderd verzuim op het werk. Bij MEERGroen komen we altijd handen te kort. Wie geïnteresseerd is om als vrijwilliger te komen meehelpen, kan contact met ons opnemen via: info@stichtingmeergroen.nl