Ook lintjes opgespeld in Badhoevedorp, Zwanenburg en Halfweg

Nieuws
Theo en Lia Kooy met burgemeester Marianne Schuurmans op de foto.
Theo en Lia Kooy met burgemeester Marianne Schuurmans op de foto. (Foto’s : Peter Vreeswijk)

HAARLEMMERMEER - Burgemeester Marianne Schuurmans heeft in totaal zeventien koninklijke onderscheidingen uitgereikt namens de koning, een dag voor zijn verjaardag. In Badhoevedorp werd het echtpaar Theo en Lia Kooy aangenaam verrast in restaurant Het Fornuis van wooncomplex Schuilhoeve, in Zwanenburg was Dick van Voornveld dat net zo maar dan in zijn woningen en Jaap als Gerda Kortenhoeven-Keddeman werden opgewacht in het stoomgemaal in Halfweg.

Saskia Vreeswijk

“Ik geloof dat ik wel kan stellen dat jullie een geolied team zijn”, zo begon Schuurmans haar speech voor Theo en Lia. Zij vormden jarenlang een onderwijsteam. Lia was verder zeer actief binnen de protestantse gemeenschap en verrichtte hier allerhande werkzaamheden. Theo was druk als kerkorganist en koorbegeleider. Samen organiseerden zij de muzikale uitvoeringen in de Pelgrimskerk. Tenslotte zijn zij samen al meer dan vijftig jaar terreinbeheerder voor Stichting Goedkamp. Een stichting die stadsbewoners laat kennis maken met de natuur in Nederland. 

Persoonlijke aubade

Dit is slechts een greep uit de vele nevenfuncties die het echtpaar vervult en heeft vervuld. “En daarom heeft het zijne majesteit Koning Willem Alexander behaagd….”. Vervolgens kregen beiden de onderscheidingen opgespeld. Daarna bracht zangeres Laura Kroon een persoonlijke aubade aan het echtpaar. Gezongen werd op de wijs ‘Aan de Amsterdamse grachten’. Het lied begint bij iedere onderscheiding met ‘In de polder van Noord-Holland’ en eindigt steevast met ‘en dan is het heel bijzonder vanaf nu onderscheiden te zijn’. Tenslotte nog een fotomoment met een prachtige oranjetaart en de burgemeester met in haar kielzog de rest van de ambtelijke ondersteuning ging op weg naar Zwanenburg.


Dick van Voornveld werd overvallen in zijn eigen huis.

Een overval 

Daar kreeg Dick van Voornveld de onderscheiding. “Dit is een overval en die is aardig gelukt”. Met die woorden kondigde Schuurmans haar aanwezigheid aan. Een overval, want het huis was daarna rijkelijk gevuld met de zes kinderen en aanhang van Dick. Hij heeft naast zijn drukke baan bij de Rabobank en de zorg voor zijn gezin heel veel vrijwilligerswerk gedaan. Door zijn werk bij de bank was hij een geliefde kandidaat voor de functie van penningmeester in allerlei besturen en organisaties. Het zendingswerk was ook heel belangrijk voor hem. Daarnaast beschikt Dick ook over een muzikaal talent. Hij zingt in diverse kerkkoren en doet ook de orgelbegeleiding. “Wat u doet en heeft gedaan voor anderen, voor uw kerk lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. U zet net die ene stap meer, u doet altijd wat extra”, zo besluit Marianne Schuurmans. Na het opspelden van de onderscheiding volgde ook hier een persoonlijke aubade van Laura. En natuurlijk het bekende fotomoment met taart. Het gezelschap ging verder op weg naar Halfweg.

Zestigjarig bruidspaar

In het Stoomgemaal aan de Haarlemmermeerstraat had zich al tijdig een bont gezelschap verzameld voor Jaap als Gerda Kortenhoeven-Keddeman die allebei een lintje kregen. “ik heb het nog niet eerder in mijn carrière meegemaakt dat ik én een zestigjarig bruidspaar mag feliciteren én een onderscheiding mag uitreiken”, zo begon Schuurmans. Het bruidspaar was dan ook geheel verrast en ontroerd door de komst van de burgemeester. “Het vrijwilligerswerk in Halfweg-Zwanenburg is niet compleet, als Gerda en Jaap niet zijn geweest”, sprak zij. Beiden hebben ontzettend veel werk verzet voor de bazaar van de PKN-kerk op Halfweg. Maar ook de bewoners van zorgcentrum Eigen Haard konden altijd op beiden rekenen. Meerdere keren per week waren zij aanwezig om hand- en spandiensten te verrichten.


Jaap als Gerda Kortenhoeven-Keddeman werden opgewacht in het stoomgemaal.

Verder waren beiden vanaf het eerste moment betrokken bij de voedselbank. Jaap was ook een graag geziene vrijwilliger bij het stoomgemaal, waar hij bij iedere festiviteit de haringkar beheert. En dan te bedenken dat Jaap helemaal niet van vis houdt. “Mensen zoals jullie zijn zó zeldzaam. Halfweg-Zwanenburg heeft het ontzettend met jullie getroffen”. Vervolgens ging de burgemeester over tot het opspelden van de onderscheidingen. Ook hier bracht de altijd vrolijke en goedgemutste Laura een persoonlijke aubade. Het hele gezelschap deinde mee op de tonen van de muziek, want wie kent het lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’ nu niet?

Hier werd nog volop na gefeest want het gebeurt niet dagelijks dat je én 60 jaar getrouwd bent én een lintje mag ontvangen.