Inspirerende Proeverij van impactprogramma HeelHaarlemmermeer

Nieuws
Inspirerende Proeverij in The Farm Kitchen in Hoofddorp.
Inspirerende Proeverij in The Farm Kitchen in Hoofddorp. (Foto: Elise de Vries)

HOOFDDORP - Ondernemers, bewoners, gemeente, scholieren en experts kwamen op vrijdag 12 mei samen in The Farm Kitchen in Hoofddorp om te werken aan het versnellen van de voedseltransitie in Haarlemmermeer. Het evenement was een voorproefje van het nieuwe impactprogramma dat in de tweede helft van 2023 van start zal gaan. Tijdens het evenement werden ideeën uitgewisseld over verschillende thema’s: de eiwittransitie, voedselverspilling, gezonde voeding, korte ketens en proeftuinen.

Het impactprogramma van HeelHaarlemmermeer wil de verduurzaming van de gemeente en al haar inwoners en bedrijven versnellen. Dat gebeurt door de kennis en krachten van inwoners, studenten, ondernemers, gemeente en maatschappelijke organisaties te bundelen tot impactvolle initiatieven. Door de samenwerking ontstaan nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen die anders niet tot stand waren gekomen.

Kansen en ideeën genoeg

In The Farm Kitchen in Hoofddorp werd onder begeleiding van experts uit de provincie en gesprekleiders van HeelHaarlemmermeer werd in groepen gesproken over wat er al gebeurt en waar kansen liggen.

Bij het thema gezonde voeding benadrukten scholieren de beperkte voedselkeuze in hun kantine. Ze riepen op om gezonde alternatieven aan te bieden. Vanuit de groep eiwittransitie kwam het idee om met lokale producenten een Haarlemmermeerse specialiteitsvegaworst aan te bieden. De voedselverspilling-groep kwam met het idee van een ‘rest-fest’. Stuk voor stuk kansrijke projecten voor het Impactprogramma van HeelHaarlemmermeer.

Minder praten, meer doen

Deelnemers concludeerden dat er genoeg ideeën zijn, maar dat het nog te vaak bij praten over duurzaamheid en anders produceren en samenwerken blijft. De nadruk ligt in Haarlemmermeer nog regelmatig alleen op economische groei, en dat terwijl duurzaam produceren, aldus lokale boeren, naast positieve maatschappelijke impact vaak ook tot een hogere opbrengst leidt.

‘De Haarlemmermeerse pioniersgeest kan tot heel mooie dingen leiden, en dan bij voorkeur andere dingen dan groei en rijkdom’ 

Rabiaâ Benlahbib, Kunstfort bij Vijfhuizen

Er zijn tijdens de Proeverij veel contacten gelegd en concrete oproepen tot samenwerking gedaan. Zo stelt een lokale boer zijn grond graag beschikbaar om te experimenteren met nieuwe gewassen en andere vormen van produceren zodat er ook nieuwe lokale producten en markten aangeboord kunnen worden. Dat vraagt wel dat iedereen meedoet, ook de gemeente. De bijeenkomst werd met een netwerkborrel en lokale soep van The Farm Kitchen - gemaakt van lokale ingrediënten - afgesloten.

Voor de uitwerking van de ideeën is alle hulp welkom: mensen die de handen uit de mouwen willen steken, die kunnen aanjagen of financieel kunnen bijdragen.

Geïnteresseerden kunnen zich melden, of inschrijven voor de nieuwsbrief, via de website: heelhaarlemmermeer.nl/impactprogramma.