Lezing over De Mosquito – ‘The Wooden Wonder’ bij CRASH museum

Nieuws
De Mosquito – ‘The Wooden Wonder’.
De Mosquito – ‘The Wooden Wonder’. (Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - De ’De Havilland Mosquito’ was een vliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij verschillende geallieerde luchtmachten in dienst was. Het was oorspronkelijk ontworpen als jachtbommenwerper, maar werd later ook ingezet als jachtvliegtuig. Zaterdag 7 en zondag 8 oktober geeft Rick Franke er een lezing over: De Mosquito – ‘The Wooden Wonder’. Op beide dagen om 13.00 uur bij CRASH museum.

Bezoekers van het museum kunnen deze lezing gratis bijwonen.

Rolls-Royce Merlin motoren

De Mosquito’ s voerden met succes een grote verscheidenheid aan taken uit, onder meer het markeren van doelen voor bommenwerpers in de ’Pathfinder’-missies. Het blonk uit door de hoge snelheid die het, voortgestuwd door twee Rolls-Royce Merlin motoren op lage hoogten kon halen.
Het tweemotorig toestel had een houten structuur van multiplex hoewel de keuze voor een houten constructie op dat ogenblik al achterhaald was.

De Havilland

Hout werd toentertijd beschouwd als niet-strategisch materiaal en daarom kreeg vliegtuigfabrikant De Havilland toch groen licht voor de bouw, alhoewel het Ministerie van Luchtverdediging voorrang wilde geven aan de andere De Havilland-toestellen.
Tussen het ontwerp en de eerste vlucht verstreken amper elf maanden.

De lezing loopt van het oorspronkelijk ontwerp van de hand van Sir Geoffrey De Havilland en de bouwwijze tot de vele verschillende varianten met evenzovele inzet doelen. Dat wordt geïllustreerd met foto’s van de verschillende varianten. Rick Franke gegeven.

Toegang

De toegang tot het CRASH museum bedraagt gedurende de renovatie van het fortgebouw 5 euro voor volwassenen en kinderen van 13 jaar en ouder,  2 euro 50 voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Kinderen jonger dan 7 jaar, donateurs en veteranen hebben gratis toegang.

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd in het fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460, in Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout.


De Mosquito’ s voerden met succes een grote verscheidenheid aan taken uit. (Foto: aangeleverd)