Alles over strijd tegen water in Nederland in Stoomgemaal Halfweg

Nieuws
 Frans de Haan vertelt wat er nog van Nederland overblijft.
Frans de Haan vertelt wat er nog van Nederland overblijft. (Foto: aangeleverd)

HALFWEG - Frans de Haan, oud-senior projectleider van het waterschap Schieland en de Krimpenerwaard geeft zondag 8 oktober de lezing met ‘Nederland leeft met Water’. Dat doet hij deze dag drie keer in Stoomgemaal Halfweg.  

Nederland ligt aan zee en is de delta van West-Europa. Als de eeuwigdurende strijd tegen het water wordt verloren, vertelt en toont Frans de Haan, onder meer met behulp van een maquette, wat er dan nog van Nederland overblijft.

Eeuwigdurende strijd

Hij vertelt ook hoe dijken worden verstrekt en hoe Nederland in de eeuwigdurende strijd tegen het water constant moet waken, werken en strijden om Nederland boven water te houden. 

De lezingen, die zowel voor kinderen als ouderen zijn bedoeld, beginnen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Schepradstoomgemaal

Stoomgemaal Halfweg is het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld. Dit jaar viert het dat de stoommachine van het gemaal 100 jaar oud is en dank zij zo’n veertig vrijwilligers nog prima functioneert. 

Stoomgemaal Halfweg is zowel op zaterdag 7 als op zondag 8 oktober van 11.30 tot 16.30 uur geopend voor publiek en draait dan onder stoom. De entree bedraagt voor volwassenen 10 euro en voor kinderen van 5 tot en met 17 jaar 5 euro.  

Combiticket 

Met een combiticket kan het hele weekend van 7 en 8 oktober met korting zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg worden bezocht bezoeken.  

In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken.

Stoomgemaal Halfweg

In Stoomgemaal Halfweg kun je de sfeer beleven van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als vroeger: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.  

Het combiticket is alleen te koop bij de kassa’s van Stoomgemaal Halfweg en het Cruquius Museum. Het kost 19 euro voor volwassenen en voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar 9 euro 50. en van 13 tot en met 17 jaar 11 euro.  

Voor meer informatie: www.stoomgemaalhalfweg.nl.