Brandweer: ‘Check, koop en plak rookmelders op elke verdieping’

Nieuws
De overheid heeft vanaf 1 juli 2022 verplicht gesteld om minimaal een rookmelder op elke verdieping van een woning te hebben.
De overheid heeft vanaf 1 juli 2022 verplicht gesteld om minimaal een rookmelder op elke verdieping van een woning te hebben. (Foto: Evert Elzinga)

REGIO - “Dat rookmelders je leven kunnen redden, weet vrijwel iedereen”, vertelt Peter Schuurmans. Peter is al meer dan dertig jaar actief bij de brandweer en expert Brandveilig Leven. “Gelukkig hebben steeds meer mensen rookmelders in huis. Daar ben ik best trots op. Wel vragen mensen regelmatig wat de beste plek is in huis voor rookmelders. Je voldoet aan de rookmeldersplicht als op elke verdieping een werken.“

Met de slogan ‘Check - Koop – Plak’ roept Brandweer Nederland alle inwoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in de woning. “Plaats ze in een vluchtweg. Vaak is dat in de gang naar de voordeur en op de overloop. Beter nog, hang er een in de slaapkamer en in elke ruimte waar brand kan ontstaan. “Zo word je tijdig gewaarschuwd bij brand” aldus Peter.

Rookmelders

Peter roept iedereen ook op om hulp te bieden aan mensen in de omgeving. “Heeft jouw oma ook rookmelders? En dat gezin om de hoek waarvan je weet dat ze de Nederlandse taal niet goed spreken en informatie kunnen missen? En hoe zit het met je collega die slechthorend is? Voor doven en slechthorenden zijn er speciale rookmelders te koop. Die zijn voorzien van een trilalarm en flitslamp. Vaak worden deze rookmelders vergoed door de zorgverzekeraar.”

Heel eenvoudig

“Het ophangen van de rookmelder is heel eenvoudig. Bijna elke rookmelder heeft een sterke, dubbelzijdige plakstrip waarmee je de rookmelder kunt ophangen. Kun je het niet zelf? Vraag dan een familielid, vriendin of buurman om te helpen. Het is zo ‘gepiept’. Wil je weten of jouw rookmelder nog goed werkt? Druk dan op de testknop. Hoor je een piep, dan weet je dat ‘ie het nog goed doet. Check ook de houdbaarheidsdatum op je rookmelder. Zo weet je wanneer je de rookmelder moet vervangen.”

Blijf uit de rook

Peter vervolgt: “Het is begrijpelijk dat je bij brand en gevaar voor veiligheid eerst aan vuur denkt, maar het is juist die nare rook die de meeste slachtoffers maakt. In rook zitten roet en andere giftige deeltjes. Ze benemen je letterlijk de adem. Roet kan ook op langere termijn schadelijk zijn voor je gezondheid. Rookmelders detecteren rook en waarschuwen jou heel snel. Zo hebben jij en medebewoners meer tijd om veilig buiten te komen bij brand. Bel zo snel mogelijk de brandweer en je verkleint het risico op slachtoffers en schade.”

Aan de slag

Weten hoeveel rookmelders er in de woning nodig zijn en waar ze precies kunnen hangen? Check Brandweer.nl/rookmelders. Binnen een paar minuten weet je precies waar én hoe jij de rookmelders kunt ophangen. 

Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. “Zo vergroot je jouw veiligheid en die van de ander.”