De stad is weer verlicht door Amsterdam Light Festival

Nieuws
Amsterdam is weer verlicht.
Amsterdam is weer verlicht. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Er is al veel feestverlichting aan in de stad en het Amsterdam Light Festival doet daar nog een schepje bovenop. Tot en met 21 januari zijn de straten versierd in het centrum: lopend of varend genieten van de mooiste lichtkunstwerken van kunstenaars uit de hele wereld. Daarnaast kan iedereen gratis binnenlopen bij een festival hub en organiseert het Amsterdam Light Festival een leuk project voor schoolkinderen en een rondvaart voor kwetsbare ouderen.

Het is al bijna een eeuw geleden dat de eerste lichtkunst in de stad te zien was. Soms jaren achtereen, soms met tussenpozen, wisten kunstenaars en organisaties de weg naar de Amsterdamse grachten te vinden om deze te verlichten of om er kunstwerken te plaatsen. Sinds winter 2012-2013 verlicht het Amsterdam Light Festival de grachten van Amsterdam.

Internationale kunstenaars

De kunstwerken worden speciaal voor het festival gemaakt door internationale kunstenaars. Elk jaar heeft het festival een thema. Dit jaar is dat LOADING… Revealing Art, AI and Tech. De kunstenaars geven met hun werken hun visie op technologie en kunstmatige intelligentie. De vraag hoe deze ons en onze samenleving beïnvloeden en veranderen, staat hierin centraal.

Meer informatie en kaartjes voor het festival is te vinden op https://amsterdamlightfestival.com/nl en in de betaalde app van het Amsterdam Light Festival.

Wel gratis voor iedereen is de festival hub. De hub is open van 14 december tot en met 7 januari en is te vinden in de Hoftuin van de Diaconie. In de tuin staan twee extra kunstwerken en de bomen zijn sprookjesachtig aangelicht met allerlei kleuren. In restaurant Dignita kunnen bezoekers even opwarmen met een hapje en een drankje. Ook is er een informatiepunt.

Educatieproject

Amsterdam Light Festival organiseert elk jaar workshops voor basisscholen. Dit jaar doen maar liefst 1.500 schoolkinderen mee. Tijdens drie workshops op school leren ze meer over lichtkunst, techniek en erfgoed. Er komt een echte kunstenaar in de klas, maar ook aannemers van de gemeente die werken aan het herstel van de bruggen en kademuren in de stad.

Gouden Lichttour

Samen met Stichting Gouden Dagen organiseert het Amsterdam Light Festival de Gouden Lichttour. Dit is een rondvaart voor kwetsbare ouderen van buurt- en verzorgingstehuizen in Amsterdam en omgeving. Juist in deze donkere maanden kunnen velen van hen wel wat afleiding en gezelschap gebruiken. Tijdens de vaart vertellen kinderen uit het educatietraject meer over de kunstwerken.