Hoger beroep liquidatieproces Eris van start

Nieuws
De strafzaak gaat over vijf moorden en meerdere pogingen daartoe.
De strafzaak gaat over vijf moorden en meerdere pogingen daartoe. (Foto: AdobeStock)

SCHIPHOL (ANP) - In het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, begint vrijdag de inhoudelijke behandeling in hoger beroep. De strafzaak gaat over vijf moorden en meerdere pogingen daartoe. Er staan negentien verdachten terecht, van wie er vier eerder door de rechtbank zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

Op het programma vrijdag staat het deeldossier over de afpersing van twee personen in de periode 2017-2018. Het bespreken van de moorden komt op een later moment aan de orde.

Vorig jaar zomer werden Delano - Keylow - R., Feno D., Jermaine B. en Ferrel T. veroordeeld tot een levenslange celstraf voor betrokkenheid bij meerdere moorden. De rechtbank Midden-Nederland sprak van “een criminele organisatie die zich fulltime met het plegen van liquidaties bezighield, zo nodig 24 uur per dag”. De berichten waarin werd gesproken over de moordplannen waren “huiveringwekkend”. Veel moordopdrachten kwamen volgens de rechtbank vermoedelijk van Ridouan Taghi en werden uitgezet bij de organisatie “die over leven en dood meende te kunnen beschikken” en waarin Keylow “een spilfunctie had”. “Hij zag liquidaties als een verdienmodel.”

De omvangrijke moordzaak kwam in een stroomversnelling toen Tony de G. besloot over te lopen naar justitie en kroongetuige werd. Hij hoorde tien jaar cel eisen en kreeg deze straf ook opgelegd, in ruil voor zijn bekentenissen.

De vermeende moord-opdrachtgever Taghi stond overigens niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo. Tegen hem is een levenslange gevangenisstraf geëist, de rechtbank doet in februari volgend jaar uitspraak in deze zaak.

De strafzaken Eris en Marengo volgen elkaar chronologisch op. Marengo eindigt met de vergismoord op Hakim Changachi begin januari 2017 in Utrecht. Eris begint met de vermoedelijke vergelding voor deze vergissing, de moord op Justin Jap Tjong eind januari 2017 in Amsterdam.

Bron: ANP