Platform Vluchtelingen organiseert wake voor Israël en Palestina in Hoofddorp

Nieuws
De steen voor recht en vrede in Israël en Palestina.
De steen voor recht en vrede in Israël en Palestina. (Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer organiseert op de dag van de mensenrechten, zondag 10 december, ‘Geen vijanden zijn’, een wake en ontmoeting ‘rondom de steen voor recht en vrede in Israël en Palestina’. Dat vindt plaats op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp van 13.30  tot 14.00 uur. 

‘De steen’ is de steen die voor de Twent of Nations in Bethlehem ligt, waar de Palestijns-christelijke familie Daoud Nassar woont. Daoud bezocht in 2013 Hoofddorp. Zijn levensmotto ‘We refuse to be enemies’ (‘We weigeren vijanden te zijn’, red.) is in deze dagen een goede wegwijzer, vindt het platform.

Israël en Palestina

Het is geen demonstratie voor of tegen iemand of een land: zowel Israël als Palestina zijn ieder op hun manier slachtoffer van het verleden, maar dat geeft geen van beiden het recht onschuldige mensen te doden. Daarom zijn vlaggen van welk land dan ook niet toegestaan.

Goede wil

Tijdens de bijeenkomst wordt er eerst iets over Daoud Nassar en zijn ideeën verteld. Daarna is er een tekst van Mohamed El Bachiri, de Marokkaanse Belg, woonachtig in Sint-Jans-Molenbeek, die metrobestuurder was tot zijn vrouw Loubna Lafquiri als enige moslim omkwam in de metro bij de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Hij roept op niet in groepen te denken en schreef het boek ‘Een jihad van liefde’. Daarin zegt hij: ‘Ik kan me gemakkelijk in een Palestijn of een Israëliër verplaatsen. Je moet verontwaardigd zijn over onrecht en oproepen tot dialoog, zodat er een leefbare oplossing wordt gevonden. Aan beide kanten zijn mensen van goede wil. Joden en Palestijnen lijken zoveel op elkaar.’ 

Verder is er een tekst van Martin Luther King, een gedicht van Mahmoud Darwish, ‘Denk aan anderen’, en van Dolf Jansen, ‘Geen weet...’ over Samira Salam.

Iedereen is welkom op de bijeenkomst. Meer informatie is te vinden op: vluchtelingenhaarlemmermeer.nl/.