KNMI waarschuwt voor gladheid en mist, code geel van kracht

Nieuws
De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.
De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut. (Foto: Adobe Stock)

DE BILT (ANP) - In het hele land geldt donderdagochtend code geel om gladheid of dichte mist, of allebei. Volgens het KNMI is het vooral in de zuidelijke helft van het land plaatselijk erg mistig. De dichte mist breidt zich de komende uren naar het noorden uit, verwacht het weerinstituut.

Woensdag waarschuwde het KNMI al voor plaatselijk gladde weggedeelten op woensdagavond en donderdagochtend. Daarvoor geldt in heel Nederland code geel, behalve in Zeeland. In Zeeland is die weerwaarschuwing wel van kracht voor de dichte mist.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers donderdagochtend om waar nodig hun rijstijl aan te passen.

Vaak drukker

Kort voor 09.00 uur stond er zo’n 750 kilometer file op de Nederlandse wegen. Op onder meer de A28 bij Den Dolder, de A2 bij Born en de A12 bij Gouda gebeurden donderdagochtend ongelukken die nog altijd tot vertraging leiden.

Een woordvoerder van de ANWB zegt niet de indruk te hebben dat de weersomstandigheden hierin een grote rol spelen. “Je ziet meer ongelukken dan anders, maar dat is zeker in deze tijd van het jaar normaal.” Op donderdagochtenden is het, net als op dinsdag, ook vaak drukker op de weg.

Bron: ANP