Herdenking ‘Airman Candlelight Memorial’ bij CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ‘40-’45

Nieuws
De bemanning herdacht tijdens de herdenking 'Airman Candlelight Memorial'.
De bemanning herdacht tijdens de herdenking 'Airman Candlelight Memorial'. (Foto: aangeleverd)

HAARLEMMERMEER - Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geallieerde luchtmachten, zoals de Royal Air Force (RAF), de Royal New Zealand Air Force (RNZAF), de Royal Canadian Air Force (RCAF) en de United States Army Air Forces (USAAF), zwaar op de proef gesteld. Deze dappere vliegtuigbemanningen speelden een cruciale rol in de geallieerde strijd tegen de Asmogendheden (Duitsland, Italië en Japan) en leverden een onschatbare bijdrage aan de uiteindelijke overwinning. Helaas kwamen veel van hen om het leven tijdens hun missies.

Vrijdag 22 december wordt de bemanning herdacht tijdens de herdenking ‘Airman Candlelight Memorial’ in het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ‘40-’45.

RAF

De Engelse RAF, als een van de oudste luchtmachten ter wereld, stuurde duizenden bemanningen de lucht in om bombardementen uit te voeren, verkenningsmissies te uit te voeren en luchtoverheersing te handhaven. Tijdens de oorlog sneuvelden meer dan 55.000 RAF-bemanningsleden, waaronder piloten, navigators, boordschutters en boordwerktuigkundigen. Hun moed en vastberadenheid waren van onschatbare waarde.

De Amerikaanse USAAF, die voornamelijk actief was in Europa en de Stille Oceaan, verloor meer dan 88.000 bemanningsleden tijdens de oorlog. Deze mannen vlogen in legendarische vliegtuigen zoals de B-17 Flying Fortress en de B-24 Liberator en voerden gevaarlijke bombardementsmissies uit boven vijandelijk grondgebied. Ook zij betaalden vaak de hoogste prijs voor hun toewijding om ons te bevrijden.

CRASH

De RNZAF en RCAF droegen ook aanzienlijk bij aan de geallieerde luchtoorlog. De RNZAF verloor meer dan 1.000 bemanningen, terwijl de RCAF bijna 20.000 bemanningsleden verloor. Deze cijfers weerspiegelen de enorme offers die werden gebracht door deze kleinere maar zeer toegewijde luchtmachten.

Het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ‘40-’45, vindt dat deze vliegtuigbemanningen blijvend worden herdacht en dat hun verhaal wordt doorgegeven als een herinnering aan de prijs die betaald werd voor de vrede en vrijheid. Tijdens de herdenking worden honderden kaarsjes neergezet langs de toegangsweg om zo een ‘Memorial Runway’ herdenking landingsbaan. Belangstellenden zijn uitgenodigd om ook een kaarsje aan te steken. Aanmelden kan via: ACM2023@crash40-45.nl. De toegang tot de herdenking is gratis. 

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 is gevestigd in het fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout.