Boomplantdag in geboortebos Park Zwanenburg

Nieuws
Bomen werden geplant onder toeziend oog van grootouders en baby's.
Bomen werden geplant onder toeziend oog van grootouders en baby's. (Foto: Peter Vreeswijk)

ZWANENBURG - Heel wat ouders, grootouders en kinderen hadden  zich op boomplantdag rond 14.00 uur hadden verzameld op het parkeerterrein nabij de door het Recreatieschap Spaarnwoude ingerichte stand. Het was namelijk ook in Park Zwanenburg weer Nationale Boomplantdag. Tot 31 januari waren (groot) ouders in de gelegenheid om via internet een geboorteboom te bestellen. Deze middag werden maar liefst 47 bomen geplant. Geboortebomen zijn bestemd voor pasgeborenen en kinderen tot 12 jaar.

De eerste bomen voor dit geboortebos zijn in 2022 geplant. Het bos is ontstaan uit een initiatief van Staatsbosbeheer, De Stichting Nationale Boomfeestdag en Recreatieschap Spaarnwoude onder de slogan “ieder kind een boom”. Om bij te dragen aan de biodiversiteit en een schonere lucht worden zoveel mogelijk verschillende bomen geplant. Het geboortebos staat verder symbool voor de wens dat ieder kind kan opgroeien in een groene, gezonde wereld.

Planters klaar? Planten maar!

Rond 14.30 uur begaf het gehele gezelschap zich in de richting van het geboortebos. Een ieder werd wel zwaar op de proef gesteld. Onder hevige windstoten en zware regen werd, gewapend met paraplus, de tocht aanvaard. Eenmaal ter plaatse gaf boswachter Astrid een korte instructie. Daarna konden ouders samen met de kinderen aan het planten beginnen, eventueel onder begeleiding van deskundige medewerkers van het recreatieschap. Dit alles uiteraard ook onder het toeziend oog van de baby’s en grootouders. Weer een jaar dat maar liefst 47 bomen en tweehonderd struiken hun plaats hebben gekregen in de Haarlemmermeerse klei.

Plantcertificaat en plaquette

Bij een geboorteboom wordt een plantcertificaat uitgereikt met daarop de plantdatum van de geboorteboom en uiteraard de naam van het Geboortebos. Verder wordt de naam en geboortedatum van het kind vermeld op de digitale plaquette die via een QR-code in het bos is te bekijken.


Wat was het een slecht weer. (Foto: Peter Vreeswijk)