Protestactie tegen bebouwing op schaars groen op Gustav Mahlerplein

Nieuws
De bedreigde Lutkemeerpolder is aanleiding voor de protestactie.
De bedreigde Lutkemeerpolder is aanleiding voor de protestactie. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Burgerbeweging Red Ons Groen en bezorgde burgers gaan woensdag 6 maart op het Gustav Mahlerplein bij Station Zuid protesteren tegen vastgoedontwikkelaars die met buitenlandse investeerders distributiecentra bouwen op de schaarse grond en het groen. Tijdens het protest wordt een 100 meter lange grijze doos gebouwd over de laatste stukjes groen in het hart van het zakencentrum.

Overal in het land worden groen en grond opgeofferd voor enorme grijze dozen. Niet in de eerste plaats vanwege de vraag naar bedrijfsruimte maar vooral aangejaagd door veelal buitenlandse investeerders die actief kapitaal in grond en vastgoed steken voor rendement. Nederland heeft nu al twee keer meer distributiecentra per persoon dan Duitsland.

Lutkemeerpolder

De directe aanleiding voor de actie is het dreigende scenario in de Lutkemeerpolder (Amsterdam). Proptimize BV, gevestigd op de Zuidas, wil een distributiehal van 55.000 vierkante meter bouwen op de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam. “Voor investeringsmaatschappijen zoals deze is geen groen veilig, en elke onbebouwde vierkante meter betekent meer rendement. Deze grootschalige ontwikkelingen bedreigen niet alleen het groen, maar ook de leefbaarheid van bewoners in Amsterdam Nieuw-West. We roepen iedereen die ons groen een warm hart toedraagt op om naar Station Zuid in Amsterdam te komen op 6 maart. Red de Lutkemeerpolder van de nietsontziende bouwlust van investeringsmaatschappijen. Stop de verdozing, red ons groen!” aldus Alies Fernhout, een van de initiatiefnemers.

Gustav Mahlerplein

De protestactie start om 12.00 uur uur op het Gustav Mahlerplein met sprekers, een theatrale actie en aansluitend wordt symbolisch een doos van 100 meter opgebouwd die staat voor de bedreiging van de groene leefomgeving. De dresscode is Business-sjiek.

 Voor deelname aan de actie kunnen mensen zich inschrijven via de website: www.redonsgroen.nl/agenda of door te mailen naar info@redonsgroen.nl.

Red ons groen

De actie vindt plaats in het kader van de Red Ons Groen campagne van Voedselpark Amsterdam en Behoud Lutkemeer en wordt ondersteund door een grote groep betrokken burgers, milieuactivisten en meer dan veertig groene partners waaronder Urgenda, Patagonia en Land van Ons. Meer informatie: www.redonsgroen.nl.