Het Eco-Meer festival: Samen maken we Haarlemmermeer groener

Nieuws
Er zijn onder andere verschillende (tuin)workshops voor jong en oud, lokaal eten, een inspirerende informatiemarkt.
Er zijn onder andere verschillende (tuin)workshops voor jong en oud, lokaal eten, een inspirerende informatiemarkt. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Zondag 21 april vindt het Eco-Meer festival plaats, het beloofd het groenste festival van Haarlemmermeer te worden. Het evenement staat in het teken van het groener en klimaatbestendig maken van de omgeving, met een focus op het belang van de natuur voor ons welzijn en dat van de dieren om ons heen.

Het evenement is van 12.00 tot 16.00 uur, gratis te bezoeken op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek. Initiatiefnemers van het festival zijn: NMCX Centrum voor Duurzaamheid, De Heimanshof, MEERgroen, IVN Haarlemmermeer, en andere groene initiatieven die de gemeente rijk is.

Festival 

Door het veranderende klimaat hebben we te maken met hittestress, wateroverlast en het uitsterven van bijzondere insecten en dieren. Een groene, diervriendelijke omgeving beschermt ons hiertegen. Bovendien is groen een oppepper voor lijf en geest. Maar hóe maak je jouw omgeving groen en weerbaar tegen het klimaat? Dát is waar het Eco-Meer festival om draait. 

Met verschillende (tuin)workshops voor jong en oud, lokaal eten, een inspirerende informatiemarkt, rondleidingen en speurtochten, tafelgesprekken over voeding, advies over het verduurzamen van woningen, en een heuse eco-quiz. Ook voor mensen zonder groene vingers.

 Natuur centraal

Het festival biedt een uitgebreid programma voor jong en oud. Hierbij staat zowel het beleven als genieten van de natuur centraal, buiten de deur, maar juist óók in de achtertuin. Ook worden bezoekers geactiveerd om zelf aan de slag te gaan. Volwassen kunnen deelnemen aan inspirerende, groene workshops en ecologische kennissessies, zoals het ontwerpen van een diervriendelijke e/o klimaatbestendige tuin, het ontdekken van eetbare planten en het belang van inheemse planten. Ook zijn er historische rondleidingen over het terrein van de Olmenhorst, waarbij de geschiedenis en de toekomst van het landgoed aan bod komen.

Om kinderen op een speelse manier het belang van natuur en duurzaamheid te leren zijn er de volgende activiteiten: speurtochten door de bloeiende appelboomgaard, een workshop moestuinieren, creatief knutselen met natuurlijke materialen en zaadbommetjes maken. Bovendien biedt de uitgestrekte boomgaard al genoeg avontuur om heerlijk te kunnen spelen.

Meer dan een daguitje

Voor bezoekers die groene inspiratie, ideeën en kennis willen opdoen is er een uitgebreide informatiemarkt, met een aanbod van biologische en inheemse planten, en klimaatbestendige producten. Deelnemers zijn onder andere NMCX Centrum voor Duurzaamheid, De Heimanshof, Stichting MEERgroen, IVN Haarlemmermeer, het Rijdend Energieloket, Imkervereniging Haarlemmermeer, Tuincentrum Suidgeest, Sedumplus, Stichting Gierzwaluw en Natural Bulbs. Het Eco-Meer Festival is meer dan een daguitje; het is een springplank voor iedereen die actief wil bijdragen aan een groenere, duurzamere wereld, beginnend in de eigen achtertuin. Samen maken we het verschil voor een leefbare toekomst.