Pontje Cruquius – Haarlem vaart weer

Nieuws
Afbeelding
(Foto: )

CRUQUIUS/HAARLEM - Vanaf woensdag 1 mei vaart het fietsers- en voetgangerspontje bij Cruquius weer. Elke dag tussen tien en zes uur varen de ruim 40 schippers de minicruise tussen gemaal Cruquius en de Zuid-Schalkwijkerweg. En nog steeds: gratis!

Pont Cruquius Haarlem

Elk jaar weten zo’n vijftienduizend mensen ‘het pontje bij Cruquius’ te vinden. Het vaart de 400 meter van gemaal naar Haarlem in zo’n vijf minuten. Veel fietsers en wandelaars gebruiken het pontje voor een rondje via de Molenplas naar Vijfhuizen of over de Zuid-Schalkwijkerweg naar Haarlem. Er is zelfs een pontjesroute te fietsen door verderop het Spaarne over te steken met het Spaarneveer tussen de Belgiëlaan in Schalkwijk en de Spaarnelaan in Haarlem Zuid-West en dan via Heemstede terug.

Tijden pontje Haarlem Cruquius

Het Cruquiuspontje vaart elke dag van 10.00 tot 18.00 uur, met aan boord altijd twee vrijwilligers. Nieuwe schippers krijgen een interne opleiding, vóór de start van het vaarseizoen. De pont begint nu aan het 26e seizoen, de start was op zondagmiddag 28 juni 1998. In het coronajaar is niet gevaren.

Feestelijke opening pont

In de topjaren waren er zo’n 20.000 passagiers. Door corona zakte dat aantal in, nu zijn er jaarlijks zo’n vijftienduizend. Dat bewijst dat het pontje nog steeds bestaansrecht heeft. Passagiers vinden het vaak een ‘leuke en romantische onderbreking’ van hun fietstocht of wandeling. Dit jaar wordt het Theehuis verbouwd; dat is anders vaak doel van passagiers. Ook aan de Zuid-Schalkerweg wordt gewerkte, maar het pontje vaart gewoon door!

Dit jaar is er een nieuwe steiger aan de Haarlemse kant. Die wordt op woensdag 1 mei om 11.00 uur feestelijk geopend.

Meer informatie over de pont op degroenestroomboot.nl.

Afbeelding
Afbeelding