WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte

Oranje
Via Qatar Airways maakte Qatar promotie voor het WK buiten de landsgrenzen.
Via Qatar Airways maakte Qatar promotie voor het WK buiten de landsgrenzen. (Foto: Qatar Airways)

Voetbal is de meest populaire sport in Qatar, maar echt voetbalgek kun je de Qatari niet noemen. Waar Nederland automatisch oranje kleurt, moesten de Qatari wel een handje geholpen worden door de nationale voetbalbond QFA om liefde te kweken voor ‘Al Annabi’, zoals de nationale ploeg liefkozend wordt genoemd.

Door Raymond Kool

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, moet de QFA hebben gedacht bij het ronselen van voetbalfans. Een uitgebreide schoolcampagne heeft een flinke schare Qatar-supporters opgeleverd. Onder de slogans ‘Voor de liefde van Qatar’ en ‘Al Annabi is sterker met jouw aanmoedigingen’ bezochten bondsfunctionarissen talloze scholen. Zij vroegen leerlingen om hun creativiteit in te zetten bij de steun aan de voetbalhelden en nodigden hen uit om trainingen van de nationale ploeg te bezoeken. Tevens lanceerde de bond een eigen account op Snapchat. 


Beeld: QFA

WK-ploeg Qatar

Samen met hoofdsponsor Qatar Shell organiseerde de QFA ook grootse fan-avonden in het Company House in Doha, waar de nationale WK-ploeg centraal stond. Begin deze maand startte een actie om de liefde voor Al Annabi, dat kastanjebruin betekent, buiten de stadions te tonen. Zo werden Qatari opgeroepen hun huizen en auto’s te versieren. Fans die hun auto beplakten met afbeeldingen van Qatarese spelers en de nationale vlag kregen een cadeaubon. 

‘We Will Rock You’

Uiteraard richtte Qatar haar promotie ook buiten de landsgrenzen. Dat deed het vooral via de staatsluchtvaartmaatschappij Qatar Airways, zodat het ook een commercieel doel diende. Er kwam een gelikte commercial met Queen’s ‘We Will Rock You’ als stadionmeezinger en een voetbalervaring in een virtuele businessclass. Daarnaast reed er een bus langs dertien Europese steden om fans warm te maken voor het WK in Qatar met informatie over de geschiedenis van de oliestaat.