Denzel ‘B.A.’ Dumfries was tegen de VS de man van de wedstrijd.
Denzel ‘B.A.’ Dumfries was tegen de VS de man van de wedstrijd. (Foto: KNVB / Eric Verhoeven)

A-team Oranje krijgt steeds meer kleur tijdens WK Qatar

Oranje

Twee briljante doelpunten, uitblinkende vleugelverdedigers, een snelgroeiende topspits en een vurige teamspirit. Met een forse grijns op het gezicht constateerde bondscoach Louis van Gaal dat Oranje tegen de VS weer heel wat meer kleur op heeft gedaan. Zijn zoveelste plan heeft grotendeels gewerkt, waardoor de Hollandse leeuwen nu tegen topfavoriet Argentinië mogen gaan brullen.

Door Raymond Kool

Louis van Gaal is al met vele helden vergeleken, maar op dit WK doet hij verdacht veel denken aan John ‘Hannibal’ Smith. De sigaar rokende luitenant-kolonel uit de populaire jaren tachtig tv-serie ‘The A-Team’, die met onorthodoxe, maar uiterst effectieve plannen zijn drie teamleden B.A., Murdock en Face aanstuurde en in totaal 98 afleveringen met succes zijn tegenstanders wist te verslaan. Van Gaal trok met een koffer vol plannen naar Qatar. Er was een penaltyplan, een plan om de herstellende Depay fit te krijgen en zelfs een plan A, B en C voor tijdens de wedstrijden.

WK 2022 Qatar

Al deze plannen staan in het teken van dat ene masterplan: wereldkampioen worden. Tegen de VS toverde LVG nog maar eens een opvallend tactisch stukje vernuft uit zijn hoge hoed in de vorm van ‘provocerend pressen’, oftewel de tegenstander lokken om zo ruimte achter de verdediging te creëren. Het lukte wonderwel tweemaal op briljante wijze in een uiterst povere eerste helft tegen de energieke Amerikanen. De hoofdrollen waren weggelegd voor een Oranje A-Team met Denzel Dumfries als onze eigen onvermoeibare spierbundel, de steeds meer naar zijn topvorm toe groeiende Memphis Depay en die soms geniale andere vleugelverdediger, Daley Blind. Dumfries bediende zijn medestrijders tot tweemaal toe perfect na oogstrelende aanvallen en na rust knalde onze eigen B.A. er met zijn scheenbeen hoogstpersoonlijk nog eentje binnen.

Denzel ‘B.A.’ Dumfries gouden pion in plan Louis ‘Hannibal’ van Gaal

Oranje behoort weer tot de beste acht landen van de wereld op een WK. De intens vreugdevolle lach op de gezichten van de elkaar omhelzende Dumfries en Blind sprak boekdelen na de beslissende 3-1. De na de poulefase min of meer verguisde ‘wingbacks’ konden tegen een meer voetballende ploeg eindelijk hun skills laten zien en groeiden uit tot de twee grote uitblinkers. Ook na afloop waren er alleen maar lachende gezichten te zien op en rond het veld. 

Messi & Co

De ploeg had gevochten voor elkaar en de teamspirit werd dan ook door iedereen geroemd. In balbezit was het nog veel te slordig, maar verder voerde het team de plannen van Louis ‘Hannibal’ van Gaal perfect uit. Het geloof is er. Oranje heeft plots weer heel wat meer kleur op de wangen en het enthousiasme bij het legioen is met forse porties gegroeid. Zelfs aan de analistentafel van de NOS is er plots optimisme en worden Messi & Co vrijdagavond niet langer als een onneembare horde gezien. Tegen de Argentijnen kan Oranje met zijn on-Hollandse countervoetbal een serieuze gooi doen naar een halve finale tegen wellicht die andere topfavoriet, Brazilië. Louis heeft dan zes dagen de tijd gehad om voor zijn 62e Oranje-aflevering een nieuw plan over te brengen op zijn A-Team. 

Wereldkampioen WK 2022

Al 19 interlands is Louis Nederlands meest succesvolle bondscoach ooit en ongeslagen met Oranje. “Als je blijft winnen wordt je vanzelf wereldkampioen”, sprak Van Gaal al tijdens de WK-kwalificatie. Nog drie wedstrijden scheiden hem van het moment dat hij echt grijnzend achterover kan leunen met de legendarische woorden van Luitenant-Kolonel John ‘Hannibal’ Smith: “Ik houd ervan als een plan goed uitpakt!”

Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
Eerste deel doorfietsroute F200, Amsterdam-Halfweg, klaar Algemeen 3 feb, 10:58
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Ballet Bubbles in de Meervaart: de jonge dansers van de toekomst Algemeen 2 feb, 06:53
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema De Vlugt Algemeen 2 feb, 06:49
Afbeelding
Zondagmiddagpodium met Corte & Consorten in Badhoevedorp Algemeen 31 jan, 11:57
Afbeelding
Dorpsraad Badhoevedorp op de bres voor jongerencentrum Algemeen 31 jan, 08:37
Afbeelding
Overleden persoon aangetroffen in de Ringvaart 112-nieuws 30 jan, 18:41
Afbeelding
Ongekend record DE-actie en oude munten in Haarlemmermeer Algemeen 30 jan, 14:24
Afbeelding
Zwanenburgse Rie Sloot-Sprenkels 100 jaar Algemeen 30 jan, 11:51
Afbeelding
Eindelijk de Koninklijke Oranjewimpel voor Oranjevereniging Beatrix, Nieuw-Vennep Algemeen 29 jan, 08:08
Afbeelding
Hardlopend Mokum ontdekken tijdens de KLM Urban Trail Algemeen 28 jan, 11:24
Afbeelding
Geparkeerde auto uitgebrand in Lutkemeerstraat in Hoofddorp 112-nieuws 28 jan, 04:44
Afbeelding
Crash Luchtoorlog– en Verzetsmuseum '40-'45 gaat de ether in Algemeen 27 jan, 14:33
Afbeelding
Haarlemmermeer sluit zich aan bij de stichting Circulair West Algemeen 27 jan, 12:16
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 26 jan, 11:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlemmermeer

Op Rodi Haarlemmermeer volg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer. Rodi Haarlemmermeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlemmermeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer in je mailbox.