Column wethouder Krijn Rijke: Onzichtbaar

Algemeen
Wethouder Krijn Rijke o.a. Sociaal Domein
Wethouder Krijn Rijke o.a. Sociaal Domein (Foto: Aangeleverd)

Ook al is iets onzichtbaar, daarmee is het natuurlijk niet onbelangrijk. Integendeel. Niet zichtbaar en toch enorm belangrijk, daar wil ik graag iets over zeggen. Zo leveren in Heemskerk duizenden mensen bijna iedere dag mantelzorg voor hun dierbaren of naasten. Een zorg die onmisbaar is en tegelijk met veel liefde wordt gegeven door de mantelzorgers. Onze samenleving kan beslist niet meer zonder, en toch realiseren we het ons onvoldoende. Het werk gebeurt buiten de schijnwerpers, onzichtbaar voor de buitenwereld, maar wel enorm gewaardeerd door de mensen die hiervan afhankelijk zijn. De gemeentelijke organisatie biedt met haar samenwerkingspartners allerlei vormen van ondersteuning aan onze inwoners. Ook die ondersteuning is wel aanwezig en beschikbaar voor wie dat nodig heeft, maar het is niet altijd zichtbaar. En als je er niet direct mee te maken hebt, ben je je er ook niet altijd bewust van. Maar het is er wel. Daarom ben ik nu zo blij dat uit een landelijke vergelijking WMO dienstverlening in het jaar 2019 ons Heemskerk op de 5e plek landelijk staat. De onafhankelijke organisatie Zorgfocuz heeft van heel veel gemeenten de CEO (cliënt ervaring onderzoeken) naast elkaar gelegd en dat leverde voor Heemskerk een 5e plek. Ik vind dit resultaat een enorme waardering, en steun in de rug, voor al die mensen die vaak achter de schermen zorgen dat de ondersteuning van onze inwoners op zo hoog mogelijk niveau komt en blijft.

Op dit moment wordt ook hard gewerkt aan de integrale toegang in ons gemeentehuis, waar het totale ondersteuningsaanbod op één locatie beschikbaar komt vanaf najaar 2021. De ondersteuning komt daarmee op een nog hoger niveau waardoor ik met vertrouwen uitzie naar het cliënt ervaringsonderzoek 2021.

Het is geen doel op zich, maar een eerste plaats landelijk zou toch fantastisch zijn. Wat niet direct zichtbaar is, blijkt vaak toch heel belangrijk. Een goede gezondheid vinden we vaak vanzelfsprekend, sta daar eens wat vaker bij stil. Want dat is echt het allerbelangrijkst.