Column wethouder Aad Schoorl van Heemskerk: ‘Vertrouwen in de democratie’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Afgelopen weken zijn we in een achtbaan beland. Met name door de stroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Vanwege het oorlogsgeweld vluchten veel Oekraïners naar veilige landen, waaronder Nederland. Als gemeente Heemskerk stellen wij ongeveer 150 plaatsen beschikbaar. Samen met Woonopmaat zijn we hard op zoek naar geschikte locaties. Dat zet onze organisatie behoorlijk op z’n kop. Want we zorgen niet alleen voor huisvesting, maar ook voor medische hulp, leefgeld en een geschikte school voor de kinderen. We willen de mensen die hiernaar toekomen goed opvangen. Dat vereist veel samenwerking, niet alleen binnen onze eigen organisatie, maar ook met andere organisaties en binnen de regio.

Op de achtergrond speelden deze weken ook de gemeenteraadsverkiezingen. Ook dat geeft altijd veel hectiek en vraagt veel aandacht van de gemeentelijke organisatie. Helaas was de opkomst in Heemskerk maar 46,9%. Dat is minder dan de helft van het aantal mensen dat mag stemmen. Ik vind het jammer dat veel mensen de lokale politiek niet zo belangrijk vinden of er geen vertrouwen in hebben. Want in veel landen zonder democratie is de situatie heel anders. Daar is bijvoorbeeld geen vrijheid van meningsuiting. Dan zie je hoe waardevol het is dat wij wel in een democratisch land wonen.

De aankomende raadsperiode willen we met de raad kijken hoe we Heemskerkers meer kunnen betrekken bij de gemeentepolitiek. Want de gemeente gaat over wat er op uw stoep, in uw wijk en in uw gemeente gebeurt. Dat lijken kleine onderwerpen vergeleken met wat er op het wereldtoneel gebeurt, maar het zijn wel zaken die mensen direct treffen in hun eigen leefomgeving.

Als politiek moeten we daarom vaker met mensen in gesprek gaan. Vragen wat ze belangrijk vinden en uitleggen waarom we iets doen of juist niet doen. En mensen duidelijk maken dat het belangrijk is dat ze gebruik maken van hun stemrecht. Want zo vanzelfsprekend is het niet om in een democratisch land te wonen.

Aad Schoorl, wethouder van Heemskerk