WaveWalker1 maakt weg vrij voor elektriciteitskabels

Algemeen
WaveWalker1 ‘wandelend’ voor de kust van Heemskerk/Wijk aan Zee.
WaveWalker1 ‘wandelend’ voor de kust van Heemskerk/Wijk aan Zee. (Foto: Kunst & Vliegwerk)

WIJK AAN ZEE - TenneT realiseert een extra ondergrondse hoogspanningsverbinding van een nieuw windpark op de Noordzee naar een transformatorstation in gemeente Beverwijk. Om te zorgen dat de kabels veilig op de zeebodem liggen, is onderzoek nodig naar explosieven en andere objecten die de kabels kunnen beschadigen. 

Wandelend voor kust om explosieven op te sporen

Stromingen, getijden en weersomstandigheden maken de vloedlijn tot een uitdagende ‘werkplek’ die altijd in beweging is. Voor het laatste puzzelstukje in het onderzoek naar niet-gesprongen explosieven (NGE’s) voor de kust van Wijk aan Zee , zet TenneT sinds begin maart de WaveWalker1 in samen met de expertise van Geo-data specialist Fugro in. Dit platform op poten biedt het team hoog boven de golven vaste grond onder de voeten.

Veilige hoogte

Als ‘hefplatform’ van 32x32 meter is de WaveWalker1 speciaal bedoeld voor werkzaamheden in de branding, bij het strand en in getijdengebieden. Op locatie schuift het gevaarte vier van zijn veertig meter lange poten uit tot deze op de zeebodem staan. Vervolgens ‘krikt’ de werkvloer zich langs die poten omhoog tot deze op veilige hoogte boven de golven hangt. Dit stabiele platform heeft als extra voordeel dat het verplaatst kan worden zonder dat het drijft

Wandelen

Wat de WaveWalker1 speciaal maakt, is dat deze zich op kortere afstanden zelf kan verplaatsen door letterlijk over de zeebodem te lopen. Daarvoor beschikt het platform over nog eens vier extra poten, waarmee het met een snelheid maximaal van veertig meter per uur naar de volgende werkplek wandelt.

Zichtbaar

“Voor het onderzoek naar explosieven uit WOII gaan we nu op het tracé van de zeekabels voor Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) de laatste zes targets onderzoeken”, zo laat projectmanager Robert Koens weten. “Daarvoor leggen we de WaveWalker1 op zo’n honderd meter uit de kust. Voor liefhebbers van offshore techniek is het rode gevaarte vanaf het strand goed zichtbaar.”

Starfish

Bij het onderzoek naar de nog onbekende objecten in de zeebodem wordt de WaveWalker1 bijgestaan door de Starfish. Robert: “Deze graafmachine van aannemer Jan de Nul is speciaal bedoeld voor graafwerk onder water. Daarvoor kan de Starfish, die nu op het strand van Heemskerk staat, tot een diepte van zo’n vijf meter de zee inrijden. De Starfish neemt de bulk van het graafwerk voor zijn rekening, waarna een graafmachine vanaf de WaveWalker1 het overneemt.”

Tetraëders

Vorig jaar werden in het kader van het onderzoek al twee granaten gevonden, een 250 ponder, een munitiekist, een stuk van een mortier en enkele versperringsmiddelen uit de tweede wereldoorlog tegen pantservoertuigen van beton en profielstaal, met de vorm van een regelmatig viervlak; veelal groepsgewijs, zogenoemde tetraëders. “Voor een aantal van de targets die nog onderzocht moeten worden, verwachten we dat het ook om tetraëders zal gaan. “Die halen we er dan vervolgens uit, omdat ze voor de aanleg van de kabels in de weg liggen.”

West Beta

Ook voor de aansluiting van Hollandse Kust (west Beta) is het onderzoek naar NGE’s bezig, ter hoogte van het strand bij Zuiderbad/Vliegerpad. Robert: “Dat verloopt volgens drie fases. Eerst worden objecten op het tracé opgespoord en in kaart gebracht. Vervolgens gaan we bepaalde targets nader onderzoeken en tijdens de laatste fase worden objecten veiliggesteld en geruimd.” Begin juni moet het traject van de kabels veiliggesteld zijn.