Ingezonden Brief VVD-Heemskerk: ‘De formatie in Heemskerk’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Belangrijke politieke ontwikkelingen midden in het paasweekend! Dat is heel uitzonderlijk, maar er was een goede aanleiding: het ging over de vraag welke partijen het nieuwe college van BenW gaan vormen. De leiders van de politieke partijen hebben in gesprekken met de informateur bekend gemaakt wat de voorkeur van hun partijen is. Omdat één partij, Heemskerk Lokaal, verreweg de meeste zetels heeft, is de keuze van die partij bepalend voor de uitkomst. HL kiest voor een links college, met D66 en Groen Links. Mogelijk nog aangevuld met de PvdA of met het CDA.

VVD Heemskerk zal dus de komende jaren geen wethouder leveren. Dat is jammer. Voor onze kandidaat-wethouder Gaatze de Vries, die graag was doorgegaan. Maar ook voor Heemskerk, want velen kennen Gaatze als een bekwame en hardwerkende wethouder, met een goed oog voor de mensen. Gaatze heeft de afgelopen jaren veel voor ons dorp gedaan en zal als wethouder worden gemist.

Beloftes

Op zichzelf is het geen drama dat VVD Heemskerk buiten de boot valt. Dat kan gebeuren in de politiek. De manier waarop het gebeurt is minder fraai. De leider van HL, Aad Schoorl, heeft Gaatze de Vries de afgelopen maanden meerdere keren beloofd dat zij samen in het volgende college zouden doorgaan. Die beloften zijn gebroken. Echt vervelend is dat Aad Schoorl dat niet zelf tegen Gaatze is komen zeggen. Dat was moedig geweest. Maar Gaatze hoorde niets en moest de draai van HL lezen in het verslag van de informateur…

Het meest pijnlijke moment zaterdag was wel dat Aad Schoorl het nodig vond om zijn collega Gaatze uitgebreid te gaan prijzen. “Een goede wethouder!” “Hardwerkend!” “Een fijn mens!”. Voor dat soort complimenten kent onze taal een scherp woord: het was een Judaskus. Het symbool van verraad. Gaatze de Vries zat in de zaal te luisteren. Het mes nog in zijn rug; met op het handvat de vingerafdrukken van Aad Schoorl.

Oppositie

VVD Heemskerk gaat natuurlijk door. Ook in de oppositie kunnen wij met plezier een goede bijdrage aan Heemskerk leveren. Dat zal ook nodig zijn, vooral als tegenwicht ten opzichte van het nieuwe linkse college. 

Kleurloos

HL is weliswaar zelf geen linkse partij, maar wel kleurloos. Leunend op de andere partijen om zich heen. D66 en GL zullen dan ook de toon zetten de komende jaren. Dat is niet goed voor Heemskerk. De VVD is ervan overtuigd dat heel veel kiezers dat ook niet zo hebben gewild. Maar iedereen die bij de verkiezingen op HL heeft gestemd, heeft dat risico genomen. We gaan zien wat het wordt.

Jan Geert Bakker

Fractie VVD Heemskerk

Ingezonden Brief