Nieuwe Heemskring: Over de Deutzstraat, ooit horecahart van Heemskerk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Over de Deutzstraat die het horecahart  van Heemskerk was en ‘piraten’ die met Virato de ether onveilig maakten. De nieuwe Heemskring, het twee keer per jaar verschijnende magazine van de Historische Kring Heemskerk, is sinds enige tijd te koop bij boekhandel Stumpel. 

In de nieuwe Heemskring

In het nieuwe nummer schetst Jan Nijman (geboren in 1948) een mooi sfeerbeeld van de Deutzstraat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Deze straat, nu deel van Heemskerks winkelhart, was toen het uitgaanscentrum van het dorp. In het betrekkelijk kleine gebied konden de Heemskerkers terecht in drie cafés en een bioscoop.

Nijman werd bij wijze van spreken geboren onder de toog van café Flora. Zijn vader (ook Jan Nijman) was de uitbater van die kroeg. Jan jr. beschrijft tal van gebeurtenissen uit die roerige jaren.

Vechtpartijen? Dat viel volgens Jan wel mee. Het ouderlijk café bleef gelukkig verschoond van narigheid. ‘Het gebeurde wel eens tijdens de kermis, slok op, dat een oude rekening werd vereffend. Daar dook mijn vader snel tussen. De kemphanen moesten van hem elkaar een hand geven. Even later zag je ze dan gearmd over de kermis lopen.’

En: ‘De eerste gastarbeiders, Italianen, leverden af en toe problemen op. In zoverre, die knappe Italiaanse mannen zaten achter onze Heemskerkse meisjes aan en dat werd niet altijd op prijs gesteld. Ja, dan viel er wel eens een klap.’

Pruimen

De toenmalige gewoonte van mannen om tabak te pruimen, leverde een mooie anekdote op. Het was in sommige gelegenheden niet ongewoon om het bruine sap dat bij het pruimen vrijkwam op de vloer te spugen. Soms ook was daartoe op een centrale plaats in het café een kwispedoor geplaatst, een spuugpot. Zo niet bij café Flora. Daar was in het onderstel van de stamtafel een glazen schaal met deksel verwerkt. De gasten konden daarin tijdelijk hun pruim kwijt. Ze moesten ‘alleen maar’ onthouden welke van hen was. Opdat ze bij vertrek wel hun eigen pruim in de mond zouden stoppen.

Park Assumburg

In de net verschenen Heemskring vertelt Nico Brantjes, destijds hoofd groenvoorziening van de gemeente, over de wordingsgeschiedenis van park Assumburg.

In 1997 – toen alles nog moest beginnen – spiegelde hij de gemeenteraad een mooi toekomstbeeld voor. Park Assumburg-Oud Haerlem zou een prachtig natuurgebied worden. Hij kijkt tevreden terug op het resultaat tot nu toe.

Radio Virato

Een ander opvallend artikel gaat over de Heemskerkse piratenzender Firato (later Virato). Joke Kranendonk beschrijft hierin de boeiende geschiedenis van deze Heemskerkse equivalent van Veronica, Noordzee en Mi Amigo. 

Virato ontstond in 1977 en was een initiatief van de toen 19-jarige Jos van Heerden. Als discjockey van jongerencentrum Donkey Shot had hij een eigen opnamestudio in zijn ouderlijk huis. 

Plan

Zijn plan om een regionale radiozender te beginnen kreeg serieuze trekken toen hij in contact kwam met leeftijdgenoot Hans Smit die zelf al uitzond onder de naam Radio Firato. Als Marco Sparco ging Jos programma’s opnemen die door Firato – later omgedoopt in Virato – werden uitgezonden. Een groot avontuur was begonnen. Het zou eindigen in augustus 1983, maar óók leiden tot de uiteindelijke totstandkoming van wat nu Omroep Heemskerk is. 

Heemskring nummer 67 wordt besloten met verhalen over de harddraverij in de tijd van burgemeester Nielen en over de totstandkoming van de Wapenboeken van Marquette. Het nummer wordt ingeleid met een anekdotisch verhaaltje van Gerard Castricum.

Losse nummers

Leden van de Historische Kring Heemskerk hebben hun exemplaar inmiddels in huis. Losse nummers zijn voor € 8,95 te koop bij boekhandel Stumpel, Hoek Kerkweg-Van Coevenhovenstraat.

Afbeelding