Column: ‘Verdien een jeugdlintje’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Al weer voor het derde jaar op een rij hopen we een mooi aantal Heemskerkers tussen de 6 en 20 jaar te kunnen verrassen met een jeugdlintje. Op vrijdag 18 november is het weer zover. De eerste twee edities waren een groot succes. En terecht, want waarom zou een lintje alleen voor volwassenen zijn, die al jaren en jaren zich inspannen voor een vereniging, hun medemensen of andere zaken? Alle kinderen en jongeren in de leeftijd van 6-20 jaar kunnen in aanmerking komen voor een jeugdlintje. 

Want jongeren zijn net als volwassenen volwaardig lid van onze maatschappij. Bedenk maar eens wat zij allemaal kunnen zijn en doen. Het kan zijn dat zij een inspiratie zijn voor andere kinderen, bijvoorbeeld door een uitblinker te zijn in een sport en dat goed te combineren met hun schoolwerk. Misschien is het zo dat ze heel actief zijn bij een club of een vereniging, daar veel vrijwilligerswerk doen en echt iets betekenen voor de club. Het kan ook dat ze thuis onmisbaar zijn en als jonge mantelzorgers meehelpen het gezin draaiende te houden. 

Mantelzorger

Er zijn best veel kinderen en jongeren die mantelzorger zijn voor een broertje of zusje dat chronisch ziek is, bijvoorbeeld. Of dat ze in hun eigen buurt iets bedenken en uitvoeren om het leuker of fijner te maken om buiten te spelen. Wellicht hebben ze een uitzonderlijk goed werkstuk gemaakt en een landelijke prijs in de wacht hebben gesleept. Of hebben ze een bijzondere reddingsactie uitgevoerd. 

Voorbeelden

Er zijn tal van voorbeelden te bedenken die een jeugdlintje verdienen. Als je nu iemand kent die je echt graag wilt verrassen met een jeugdlintje, ga dan naar www.heemskerk.nl/onderscheiding. Daar staat wat je moet doen om iemand aan te melden. Het kan nog tot 1 oktober, dus wacht niet te lang!

Aad Schoorl, wethouder gemeente Heemskerk