Theatervoorstelling Nina Bobo bij De Cirkel: over een grootvader die in Indië vocht

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - De Cirkel in Heemskerk presenteert op zaterdag 24 september ‘Nina Bobo: Joop’. Een bijzondere theatervoorstelling over een grootvader die in Indië vocht, verteld door twee van zijn kleinkinderen. ‘Joop’ is een verhaal over het zwijgend doorgeven van pijn, rouw en verdriet en het loskomen van trauma.

Als jonge jongen vertrok Joop naar Nederlands-Indië om zich aan te sluiten bij het KNIL. Met enig onbegrip vocht hij jarenlang tegen de Indonesiërs in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. De oorlogen en de trauma’s, maar ook de heimwee naar Indonesië achtervolgden hem zijn hele leven. Hij dronk, was bang voor de nacht en maakte ruzie met zijn vrouw. Joop bleef graven tussen de hortensia’s in de tuin, op zoek naar de lijken van zijn overleden vrienden. Zijn kinderen groeiden op met ouders die twee oorlogen en een afscheid van een land te verwerken hadden.

De pijn, de rouw en het verdriet werden onbewust en zwijgend doorgegeven. Twee kleinkinderen proberen te begrijpen hoe de geschiedenis in hun doorleeft. Kunnen zij breken met de trauma’s van voorgaande generaties?

‘Nina Bobo: Joop’ is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo-trilogie, waarin Koen Verheijden, zelf derde generatie Indische Nederlander, zijn familiegeschiedenis centraal stelt. In de voorstelling wisselen fragmenten van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden elkaar af.

Kester Freriks schreef op Theaterkrant.nl over het eerste deel van de Nina Bobo-trilogie: ‘Met dit eerste deel van het drieluik heeft de crew iets bijzonders tot stand gebracht, indringend politiek theater over een nog immer omstreden onderwerp. En dat zonder vooroordelen, dat is nog het meest bijzonder.’

Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij werkt onder andere voor Het Nationale Theater in Den Haag en voor de Toneelschuur in Haarlem. Zijn werk gaat over mensen die aan de zijlijn van politieke of historische gebeurtenissen stonden.

Kaarten voor dit programma zijn online te bestellen via www.decirkelheemskerk.nl.

Voorstelling: TG De Passant met ‘Nina Bobo: Joop’; Datum: Zaterdag 24 september om 20.30 uur; Toegang: € 15.00/ € 14.00 (vrienden); Adres: Theater en Filmhuis De Cirkel

Podium Laurentz, A. Verherentstraat 1.